Hírek

Az Élősködők mozitörténelmet ír 2.0 – Látványtervezés

Oscar ide vagy oda, az Élősködők már így is beírta magát a mozi, vagy még inkább a díjátadók történelmébe.

Mi is megírtuk, hogy az Élősködők az első dél-koreai film, amit a legjobb filmnek járó Oscar-díjra (is) jelöltek. Ezúttal egy másik kategória miatt érdekes a film: a látványtervezés. Ugyanis az évtizedben csupán négy filmet jelöltek a legjobb látványtervezés Oscar-díjára, ami kortárs környezetben játszódik: A nő, Mentőexpedíció, Kaliforniai álom és az Élősködők – gyűjtötte össze az IndieWire.

A felsoroltakból kettő ráadásul sci-fi, csak azért kerültek fel a listára, mert nem kitalált a környezetük. A Kaliforniai álom pedig egy erős retro szűrőn keresztül láttatja magát, így

valójában az Élősködők az egyetlen kortárs környezetű film, ami megérdemelte a jelölést 10 év filmtermésében.

A hétvégén Bong Joon-ho filmje megnyerte a Látványtervezők Céhének (ADG) díját is. Az ADG 4 különböző kategóriában (fantasy, történelmi/kosztümös, animációs és kortárs) ítéli oda a legjobb díszletű filmnek járó díjat. Az Élősködők látványtervezője, Lee Ha Jun a kortárs kategória díját vihette haza.

Hogy miért lesz olyan kevés kortárs díszletű filmből Oscar-díjas látványú mozi? Amikor az Amerikai Filmakadémia díjaz, akkor gyakran billen a mérleg a túlzások felé. A színészi alakítás akkor jó, ha nagy ívű – teljes testi átalakulás és történelmi személy még nagyobb esélyt kínál. A hang mindig éles, vagy zenés – háborús filmek és musicalek előnyben. A jelmez és díszlet pedig szinte mindig történelmi, vagy fantasy. A finomság, az aprólékos kidolgozottság és cizelláltság gyakran elkerüli a döntők figyelmét.

Ezért is egyedülálló (nemcsak, mert külföldi filmről van szó) az Élősködők jelölése. Lee díszlete mintha Bong víziójának befogadására épült volna. A gazdag-szegény, magas-alacsony, világos-sötét ellentétpárok a díszletben is tükröződnek. A parazitaként túlélő család rátelepedése a jómódú családra ebben a díszletben még inkább átütő.

Már nem kell sokáig tűkön ülnünk, hétfőn hajnalban minden kiderül. Az Oscar nagy eséllyel ezúttal is egy nem kortárs filmhez fog kerülni, amivel a szerkesztőség is egyetért: Oscar 2020: Kik fognak nyerni és kiknek kéne nyerniük. Az Élősködőkre pedig már így is sokáig fogunk emlékezni.

A cikkben a film néhány látványterve látható.

Nagy Tibor

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés