Hírek

Az első magyar horrorfilm „zord, briliáns” a zsűri szerint

Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem különdíjat és elismerő oklevelet nyert a 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon.

A november 3-án véget ért trieszti Science+Fiction filmfesztivál 25 új alkotást vonultatott fel 20. jubileumi versenyprogramjában, a díjakról nemzetközi zsűri döntött – írja a Nemzeti Filmintézet közleménye.

Bergendy Péter új filmjét – melyet eddig nem mutattak be moziban, csak a nemzetközi fesztiválok közönsége láthatta – két szakmai zsűri is kitüntette Triesztben: a Rai televízió különdíját kapta meg a film, továbbá elnyerte a Méliès zsűri elismerő oklevelét is. A Rai televízió különdíjának indoklásában a szakemberek kiemelték, hogy az 1918-ban játszódó magyar film tökéletes hitelességgel festi meg a spanyolnátha járvány idejét. A rangos Méliès zsűri pedig „zord, briliáns horrorfilmként” méltatta és szintén kiemelte a száz évvel ezelőtti korszak csodás életre keltését.

Nagyon örülünk ennek az olaszországi sikernek és a zsűri megtisztelő véleményének, amelyben a Post Mortemet olyan briliáns megvalósítású, kitűnő minőségű horrorfilmnek nevezik, amely a műfaj koncepcióját tökéletesen testesíti meg, és tudatosan megújítja a klasszikus kísértetfilm zsánerét. És a hátukon futkosott a hideg. Kell ennél több egy horrorfilm rendezőjének?” – nyilatkozta Bergendy Péter rendező.

A Post Mortem az első nagyköltségvetésű, állami támogatásból készült horrorfilm, ami Magyarországon készült

írtuk, amikor a film kétségtelenül izgalmas előzetese megjelent. A Post Mortem története az első világháborút követő spanyolnátha-járvány után játszódik egy eldugott magyar faluban. Ide érkezik a Klem Viktor által alakított post mortem fotós, Tomás, aki családjuk számára készít egy utolsó emléket az elhunytakról. Ám azok úgy tűnik, nem szeretnének békében nyugodni. Tomás pedig egy helyi kislány, a Hais Fruzsina által alakított Anna segítségével próbálja megoldani az útjába kerülő természetfeletti rejtvényt.

A Post Mortem világpremierje az A-kategóriás varsói filmfesztiválon volt októberben, és a horrorfilmek nemzetközi seregszemléje, a sitgesi filmfesztivál is meghívta válogatásába. Körútja majd San Sebastianban és Malagában folytatódik, majd várhatóan 2021 januárjában érkezik a magyar mozikba.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya