Hírek

Az első reakciók szerint Oscar-befutó lehet az 1917

Habár nekünk még 2020-ig kell várnunk, hogy láthassuk, néhány szerencsés már megtekinthette az 1917-et, Sam Mendes vágás nélküliként hirdetett, I. világháborús filmjét. Az internetre felkerülő első vélemények alapján joggal várhatjuk a filmtől, hogy végig kiemelten foglalkozzanak vele a hamarosan beinduló díjszezonban.

Sam Mendes, az Amerikai szépség Oscar-díjas rendezője a legutóbbi James Bond-film óta nem ült rendezői székbe, és az már négy éve volt. Aztán szállingózni kezdtek a hírek a következő filmjéről, és szinte minden egyes részlettel egyre ígéretesebb lett. I. világháborús film, eposzi léptékben, mégis emberközpontúan? És mindezt egyetlen vágás nélkül? Hihetetlen feladatnak hangzik.

Idén áprilisban kezdték meg a forgatást. Még idén decemberben már a világpremierje is meglesz – bár nekünk Magyarországon egészen jövő januárig várnunk kell, hogy láthassuk. A színészgárdában a főszereplő, fiatal katonákat játszó Dean-Charles Chapmanen és George MacKayen kívül Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Andrew Scott, Mark Strong és Richard Madden is ott van. A forgatókönyvet maga Mendes írta Krysty Wilson-Cairns segítségével. A kamera mögött a Szárnyas fejvadász 2049-ért Oscart nyerő Roger Deakins állt, a zenét Thomas Newman szerezte hozzá.

https://www.youtube.com/watch?v=VEhHbE7s78c&feature=emb_title

Illusztris stáb áll az 1917 mögött, és a Universal Pictures által tartott, zártkörű vetítésről kilépő kritikusok szerint teljes mértékben felnőttek az elvállalt feladathoz.

Dicsérik a látványt, a rendezést, a zenét, szinte nincs olyan aspektusa a filmnek, amitől ne lennének lenyűgözve. Valószínűleg gyakran viszontlátjuk majd a címét az Oscar-gáláig.

 

Az 1917 megrázó, magával ragadó, érzelmes utazás a háború szívébe. Technikai szempontból kiemelkedő, és mégis lenyűgöző az egyszerűsége. Sam Mendes és Roger Deakins (a stáb többi tagjával együtt) hipnotikus moziélményt alkotott.

Az 1917 a filmkészítés gigászi képviselője. A története bátor, a megvalósítás mesteri – megrázó és érzelmes, az elejétől a végéig nem tudtam levenni a szemem a vászonról. Ez a nagybetűs Film, amit moziban kell látni.

Az 1917 mesteri tanulmány a feszültségkeltésről, a művészeti látásmódról és az időzítésről. Amit Sam Mendes és Roger Deakins összehozott, az teljességgel lenyűgözött. Biztos, hogy legjobbnak fogják jelölni a film, a rendező, az operatőr és látványterv kategóriájában. Talán a zenében és a hangvágásban is.

És megjött a befutó! Az 1917 a legjobb háborús film a Ryan közlegény megmentése óta. Az év operatőri munkája. Az évtized operatőri munkája. Thomas Newman zenéje pedig mestermű.

Ne feledjétek, hogy Sam Mendes 1917-ének társírója egy nő. Krysty Wilson-Cairnsnek hívják. Ez a nagyfilmes debütálása íróként, amit egy vágás nélküli háborús film révén valósított meg. Amikor arról van szó, hogy a nők is hallassák a hangjukat, akkor nem csak az számít, hogy ki játszik a kamera előtt vagy ki ül a rendezői székben.

Az 1917 határozottan valami. Intenzív, rémületes (olykor mintha valódi horrorfilmet látnál). Szkeptikus voltam a vágásnélküliség kapcsán, de ehhez a történethez nagyon illik, minket is végigrángat a poklon.

Az 1917 az év legnagyobb technikai teljesítménye. Minden egyes lépést ezekkel a katonákkal együtt teszünk meg és ilyet még nem láttál háborús filmben. Epikus, feszült rendezés Sam Mendestől; érzelmes, felemelő zene Thomas Newmantől és kiemelkedő operatőri munka Roger Deakinstől.

 

Az 1917-et 2020. január 23-ától vetítik a magyar mozik.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya