Hírek

A Szent és a farkas nyerte az Európai Egyetemi Filmdíjat

A szent és a farkas

Az Európai Filmakadémia az Alice Rohrwacher rendezte A szent és a farkas című filmet nevezte meg az Európai Egyetemi Filmdíj 2018 nyertesének.

A díjat pénteken, december 14-én Sevillában adják át egy fogadáson, amely az Európai Filmdíj-átadó hétvége keretén belül kerül megrendezésre.

A jelölt filmeket 22 ország 22 egyetemének diákjai tekintették meg, majd mindegyik intézmény kiválasztotta a maga kedvencét.

A résztvevő egyetemek egy-egy képviselője vett részt azon a kétnapos vitarendezvényen, ahol a végső győztesről döntöttek: Charlot Vanthournout (Antwerp Egyetem, Belgium), Hana Pololáníková (Károly Egyetem, Prága / Csehország), Joachim Jelle (Aarhus Egyetem, Dánia), Lotta Laitila (Oulu Egyetem, Finnország), Nina Pillet (Sorbonne Nouvelle, Párizs 3, Franciaország), Franziska Weiler (Babelsberg Film Egyetem, Németország), Maria-Vaia Boufeti (Égei Egyetem, Görögország), Tibay Dóra (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Magyarország), Kevin O’Shea (Cork Egyetem, Írország), Nemanja Milosevic (Udine Egyetem, Olaszország), Jort van Slooten (Utrecht Egyetem, Hollandia), Adam Teodorczyk (Lodz Egyetem, Lengyelország), Páll Adél (Sapientia Egyetem, Románia), Leire Muñoz Castelló (Baszk Egyetem, Spanyolország), Johan Christensen (Linnaeus Egyetem, Svédország), Abel Zuchuat (Lausanne Egyetem, Svájc), Leia Gill (John Moores Egyetem Liverpool, Nagy-Britannia), Valerie Malcharczyk, (Bécsi Egyetem, Ausztria), Arína Vala Pórðardóttir (Izlandi Egyetem, Izland), Sandra Meskauskaite (Vilnius Egyetem, Litvánia), Ieva Augstkalna (Lett Kulturális Akadémia, Lettország), Ebru Güney (Kadir Has Egyetem, Törökország).

A zsűri értékelése szerint A Szent és a farkas „az olasz neorealizmus konvencióktól mentes, modern értelmezése, 16 mm-es filmen, amely túllép a földrajzi és stílusbéli határokon. A film bemutatja, hogy miként zajlik az emberek kizsákmányolása és kihasználása modern világunkban, miközben olyan témákkal szembesít, mint az osztályharc, a szegénység és az ideológiák, mindezt a főszereplő Lazzaro szemén keresztül.”

Az Európai Filmakadémia (EFA) és a Filmfest Hamburg kezdeményezésének célja egy fiatalabb nézőközönség bevonása, az „európaiság gondolatának” terjesztése, valamint az európai mozi szellemiségének megismertetése az egyetemistákkal. További cél a filmes oktatás, valamint a vita kultúrájának népszerűsítése.

Az Európai Egyetemi Filmdíj 2018 támogatói a Joachim Herz Alapítvány, a Bundeszentrale für politische Bildung, a Creative Europe Desk Hamburg, valamint a NECS- Film és Médiatanulmányok Európai Hálózata.

Az Európai Filmdíjak átadására szombaton, december 15-én kerül sor, és a ceremónia élőben követhető lesz a www.europeanfilmawards.eu oldalon, a 17.30-kor induló vörös szőnyeges érkezésektől a 19.30-kor kezdődő átadóig.

Avatar

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya