Hírek

Az Európai Filmakadémia életműdíját Jean-Claude Carriére francia forgatókönyvíró kapja

7247984920_266819881a_bAz Európai Filmdíjak decemberi átadásán Jean-Claude Carriére francia színész-forgatókönyvíró kapja meg az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíját.

Az EFA keddi közleményében méltatta Carriére nagyszerű pályafutását és a filmművészet iránti elkötelezettségét. Pályafutása kezdetén, a hatvanas évek elején rövidfilmeket készített, a Heureux anniversaire című kisfilmért 1963-ban alkotótársával, Pierre Étaix színész-rendezővel megosztva kapott Oscar-díjat. Később Luis Bunuel számos klasszikus filmjének társ-forgatókönyvírója volt, együtt írták az Egy szobalány naplója, A nap szépe, a Tejút, A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja és A vágy titokzatos tárgya című filmek forgatókönyveit.

Carriére forgatókönyvíróként kétszer is elnyerte a BAFTA-díjat: 1974-ben A burzsoázia diszkrét bájáért, 1989-ben pedig A lét elviselhetetlen könnyűsége című filmért, amelyet Philip Kaufmannal együtt jegyzett.

Carréire forgatókönyvírói munkái közé tartozott Volker Schlöndorff Bádogdob című alkotása, Louis Malle Milou májusban című filmje és Jonathan Glazer Születés című produkciója is.

A francia filmest 2015-ben az amerikai filmakadémia is életmű-Oscarral tüntette ki – emlékeztetett az EFA közleménye.

A 84 éves Jean-Claude Carriére díszvendégként vesz részt az Európai Filmdíjak december 10-i díjátadó ceremóniáján, amelyet ezúttal Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában rendeznek meg.

A díjak átadását az www.europeanfilmawards.eu honlap online közvetíti.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya