Hírek

Az európai filmművészetet népszerűsítik a román középiskolákban

eneste2Az európai mellett a román filmművészetet is népszerűsítő újabb kampány kezdődik február végén, Bukarest nyolcvan iskolájában és további hét városban. A romániai középiskolások hat kiemelkedő európai alkotást tekinthetnek meg a júniusig tartó programban.
Az első vetítésnek Bukarestben február 24-én a Olasz Kulturális Intézet ad helyet, Bernardo Bertolucci legutóbbi alkotását, az Én és te című játékfilmet mutatják be. A Cervantes Intézetben 25-én az a Golyó című 2000-es spanyol drámát játsszák.

A Cinema-Edu elnevezésű kampány célja, hogy a művek témái mentén kialakuló vita és párbeszéd révén a fiatalokkal is megismertesse az európai és a román filmművészet világát, jelentős alkotásait. A bemutatott filmek elemzéséhez és megvitatásához kézikönyvet is mellékelnek a szervezők, akik hangsúlyozták, hogy a középiskolások jelentik a jövőt az európai és a román filmek számára, fejlődésük érdekében pedig elengedhetetlen a megfelelő szókincs és a kritikai érzék kialakítása.

A program alapját a Román Nemzeti Filmintézet egyik beszámolója képezi, amely megállapította, hogy 2008 és 2012 között visszaesett az európai és a román produkciók nézettsége, a moziba járók 90 százaléka kizárólag amerikai filmekre váltott jegyet. A jelenség Európában nem egyedülálló, hasonló volt a helyzet Franciaországban is.

A projektet jegyző Macondo Kulturális Egyesület 2010 óta szervez hasonló filmes programokat. A Cinema-Edut a Román Nemzeti Filmintézet támogatásával fejlesztette ki, a kezdeményezés most lép a negyedik szakaszba.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!