Hírek

Az év utolsó napjaira tartogatják 2015 egyik legjobbnak ítélt filmjét

nagy dobasAktuális témája miatt bizonyára a magyar nézők is nagy érdeklődéssel várják majd A nagy dobást. Merthogy a film témájául szolgáló 2007-2010 közötti gazdasági válság messzire nyúló hullámverése nálunk is nehezen húzódik vissza.
Hosszú, jelentőségteljes hallgatás után szinte berobbant a köztudatba, és óriási várakozás előzi meg A nagy dobás című drámát, melynek karácsony előtti napra tűzték ki a premierjét. A filmkritikusok kitűnően megrendezett és eljátszott filmnek ítélik az alkotást, amelynek egyik producere Brad Pitt, aki egyben az egyik főszereplő is. A film Michael Lewis bestsellere alapján készült, a könyv megfilmesítési jogát még 2013-ban vásárolta meg a Paramount Pictures. A történet középpontjában négy pénzügyi szakember áll, akik a 2000-es évek közepén rájönnek, hogy a bankok felelőtlen hitelpolitikája miatt gazdasági világválság közeleg. Kockázati tényezőként ítélik meg az ingatlanárak emelkedését, de azt is látják, hogy túl sok kétes jelzáloghitelekből megalkotott értékpapírt is kibocsátottak. Hőseink nem modern kori látnokok, pusztán csak átfogóan, rendszerszinten képesek gondolkodni és összegezni az egyre sokasodó apró figyelmeztető jelet, így képesek időben felfogni a közelgő vihart. Ám hiába adnak le kasszandrai vészjeleket, sem a pénzvilág, sem a média, sem a politikai döntéshozók nem veszik őket komolyan. Pedig nagyon rosszul teszik.

A Paramount bejelentette, hogy Adam Mckay drámája zárja az AFI Filmfesztivált, ezzel a produkció Oscar-esélyessé lépett elő.

A főszereplő Brad Pitt mellett Christian Bale-t, Steve Carrellt és Ryan Goslingot láthatjuk a filmben, a rendező Adam McKay.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

Hirdetés