Hírek

Itt a vége, az HBO Max leállítja az európai műsorgyártás nagy részét

Varga Ádám, Lengyel Benjámin, Szász Júlia, Márkus Luca, Váradi Gergely és Vas Judit Gigi A besúgóban

A jelentős átszervezés áldozata lett A besúgó is: a Warner Közép-Európában, így Magyarországon sem gyárt több eredeti műsort az HBO Max részére.

Mint a Filmtekercs.hu-n is beszámoltunk róla, pár napja minden előzmény nélkül több tartalom eltűnt a HBO Max kínálatából, amire csak szűkszavú magyarázatot kaptunk. A Variety friss értesülése szerint a Warner Bros.-Discovery fúzió utáni stabilizálódás és a 3 milliárd dolláros költségmegtakarítási cél az oka az európai programstratégia váratlan átalakításának.

A médiakonglomerátum a streaming-prioritások újraszabályozásának jegyében nem készít többé eredeti műsorokat az HBO Max számára az északi országokban (Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország), Közép-Európában, Hollandiában és Törökországban, és mint tapasztalhattuk, egyes tartalmakat el is távolít a platformjáról.

A Varietyvel megosztott nyilatkozatában a Warner Bros. Discovery (WBD) szóvivője elmondta: „Miközben folytatjuk a munkát az HBO Max és a Discovery+ egyetlen globális streaming szolgáltatássá történő egyesítésén, amely a Warner Bros. Discovery tartalmainak széles skáláját mutatja be, felülvizsgáljuk a meglévő szolgáltatásaink kínálatát. Ennek a folyamatnak a részeként úgy döntöttünk, hogy az HBO Maxról bizonyos mennyiségű eredeti műsort eltávolítunk, valamint az északi és közép-európai országokban megszűntetjük az eredeti HBO Max programgyártásra irányuló erőfeszítéseinket. Az elmúlt évben megkezdett, újonnan induló fejlesztési tevékenységünket is leállítottuk az újabb területeken, Hollandiában és Törökországban.”

„Ezen piacok iránti elkötelezettségünk nem változott”

– folytatódik a közlemény. „Továbbra is helyi tartalmakat rendelünk meg a Warner Bros. Discovery lineáris hálózatai számára ezekben a régiókban, és továbbra is jelentős mértékben vásárolunk fel helyi, harmadik féltől származó tartalmakat a streaming szolgáltatásainkban való felhasználásra.”

A hír, amelyet hétfő reggel osztottak meg a munkatársakkal és a producerekkel, súlyos csapás az alkotók mellett az európai HBO Max csapatra is, amely március végén még új terveket harangozott be. Magyarországot kifejezetten szerencsétlenül érinti a döntés, hiszen itt csak tavasszal váltotta fel az HBO Max az HBO Go-t, az új platform körüli kampány egyik legerősebb pillére pedig pont A besúgó volt – a sorozat folytatásáról is szóltak a pletykák amellett, hogy sokan reménykedtek az újabb magyar tartalmak támogatásában, miközben megkezdődött több közép-európai koprodukciós terv fejlesztése is.

Míg az eredeti fejlesztések azonnal leállnak az említett területeken, a már gyártásban lévő programok folytatódnak, és a Variety szerint számos, még be nem jelentett, de már zöld lámpás produkció is továbblép. Néhány ilyen sorozatot azonban más platformoknak is eladhatnak.

Az átszervezés részeként nemcsak európai, hanem néhány amerikai sorozat is lekerült az HBO Max-ról globálisan. A Variety is kiemeli A besúgót a skandináv Lust és Kamikaze mellett.

A két terület, amelyet Európában megkímélnek az átalakítástól, Spanyolország és Franciaország, ahol az eredeti műsorok nem lesznek érintettek. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a spanyol nyelvű tartalmak jól használhatók az HBO Max számára Latin-Amerikában is, és az amerikai spanyolajkú piacot is kiszolgálják. Eközben, bár az HBO Max még el sem indult Franciaországban, az európai audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv értelmében a streamingszolgáltatókra szigorú tartalmi kvóta vonatkozik. A Warner Bros. Discovery nem valószínű, hogy megengedheti magának, hogy elveszítse a francia piacot.

Az átszervezést követően az egész európai piacon elbocsátások valószínűsíthetőek, bár a konkrét részletek még nem ismertek.

A hírnek biztosan nagy visszhangja lesz Európa-szerte, ahol a produkciós ágazat alapvetően elfogadta a streamingszolgáltatók által kínált új megbízási lehetőségeket. Az HBO csapata különösen kiérdemelte a helyi producerek tiszteletét, mivel hosszú ideje készít európai produkciókat a márka égisze alatt.

A Variety a múlt hónapban beszámolt róla, hogy a WBD részvényárfolyama folyamatosan esett, mióta a Discovery WarnerMedia-val kötött üzlete lezárult, és április 11-én megkezdődött a kereskedés az egyesített egységgel. A WBD jelenlegi piaci kapitalizációja 34,29 milliárd dollár körül mozog, de a vállalat adósságterhe 55 milliárd dollár körüli. A WBD az év elején bejelentette, hogy az üzlet lezárását követő 24 hónapon belül 3 milliárd dolláros költségmegtakarítási tervet készít. Ennek nagy része, figyelmeztetett David Zaslav vezérigazgató, a „befektetések elkerüléséből” származna. Ez tükröződik tehát az európai szerkezetátalakításban.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!