Hírek

Az idei cannes-i filmfesztivált is eltolták

Úgy tűnik, továbbra sincsen semmi kőbe vésve, már ami a filmes világot illeti. Az egyik legrangosabb filmfesztivál eltolta a 2021-es eseményét (is). Cannes-ra így júliusig várnunk kell – írja a Deadline.

Noha egy ideje a levegőben volt már, mostanra meg is született a döntés: a tavalyihoz hasonlóan idén is később érkezik a filmfesztivál Cannes-ba.

Persze remélhetőleg a 2021-es esemény már jobban hasonlít majd a fesztivál megszokott kereteihez.

Az eredeti májusi időpontot most július 6-17-re tolták el a szervezők. Későbbre nem volt reális a csúsztatás, hiszen szeptember elején már Velencéé a terep, amit aztán Torontó vesz át. Előbbi egyébként nemrég jelentette be, hogy az Élősködőkért Oscar-díjat kapó Bong Joon-ho lesz a zsűri elnöke.

Kérdés sajnos, hogy mennyire is lehetséges a nyáron eredeti formájában és méretében megtartani Európa egyik legnagyobb filmes rendezvényét, amely komoly piacként is funkcionál ilyenkor az iparnak.

Nyilván a vírus helyzetétől, a vakcina állásától, illetve az ezekhez szorosan kapcsolódó utazási szabályozásoktól is függnek Cannes idei esélyei. Arról nem is beszélve, hogy a felvonuló szakma egy része kora miatt beleesik a veszélyeztetett csoportba. A franciák pedig lehet, hogy érzékenyebben állnak majd a kérdéshez, mint az amerikaiak. Az Oscar-gálát ugyanis állítólag mindenképpen személyes részvételekkel tervezik megtartani a szervezők.

Az Oscar nem vált Zoomra: csak azért is megtartják személyes jelenléttel

A fesztivál zsűrijét április magasságában állítják majd össze. Tavaly Spike Lee-t választották meg az elnöknek. A Cannes-ban versenyző és bemutatandó filmek listájára szintén várnunk kell még. A nevezési határidő ugyanis március 5., már ami az egészestés játékfilmeket illeti.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com