Hírek

Az igazi filmrajongók pénteken már Miskolcon nyomulnak

thelobster

Pénteken kezdődik Magyarország legnaprakészebb filmfesztiválja, a miskolci Jameson CineFest, ahol idén több mint 10 országból összesen 19 nagyjátékfilm versenyez. A fesztiválról Filmtekercs is tudósít majd!

A fesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában helyet kapott többek között a Cannes-ban a zsűri különdíjával kitüntetett A homár (előzetes) című abszurd humorú film, amelyben a főszerepeket Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux alakítja. Látható lesz török rendező – Cannes-ban szintén díjazott – Mustang című, egy észak-törökországi faluban élő lánytestvérekről szóló alkotása, de jelentős érdeklődésre számíthat Sean Baker Iphone-nal forgatott modern karácsonyi meséje, a Tangerine is. Bemutatják Alfonso Gomez-Rejon Sundance-fődíjas Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni című drámáját, valamint az utolsó pillanatban csatlakozott a versenyprogramhoz John Watts Cop Car (előzetes) című mozija.

Mustang-quand-la-maison-se-transforme-en-prison
Deniz Gamze Ergüven: Mustang

A felsoroltakon kívül a versenyprogramban olyan produkciók szerepelnek majd, mint az osztrák Superwelt, Karl Markovics mozija, csakúgy, mint a litván-francia-norvég kooprodukcióban készült Sangalie nyara  Alanté Kavaïté rendezésében. Magyarországon csak a Cinefesten lesz látható A tinilány naplója című amerikai film és a közönség és a zsűri válogathat még olyan filmek között is, mint A két barát című francia film Louis Garrel rendezésében. A kínai rendező, Chengpeng Dong Jian Bing Man című filmjével mutatkozik be, de itt lesz a német Sebastian Schipper Victoria című alkotása, a cseh Jan Prušinovský The Snake Brothers című mozija, és a James White című amerikai film.

Sebastian Schipper: Victoria
Sebastian Schipper: Victoria

A Kitekintő szekcióban a Bobby Fischer világhírű sakkozó életéről szóló Pawn Sacrifice mellett a – többek között Ian McKellent is felvonultató – Mr. Holmes (előzetes), valamint a Jake Gyllenhaal és Rachel McAdams főszereplésével készült Mélyütés (előzetes) is helyet kapott, de látható lesz Gaspar Noé Love című, provokatív, háromdimenziós szexfilmje is.

Idén nem véletlenül Claudia Cardinale kap életműdijat, hiszen a westernek előtt tiszteleg a fesztivál. Klasszikusokat tekinthet meg a közönség a Cineclassics filmtörténeti programsorozat keretében, többek között a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf és A vad banda című világhírű alkotásokat.

A részletes program a fesztivál honlapján átböngészhető, az eseményhez pedig itt csatlakozhattok.

Hirdetés

Hirdetés