Hírek

Oscar elrontotta, a függetlenek javították – Az Independent Spirit Awards nyertesei 2019

Fotó: Awards Daily

Nagyot nyert az Oscaron méltatlanul mellőzött If Beale Street Could Talk, de a függetleneknél Ethan Hawke is köszönőbeszédet mondhatott. Íme a Film Independent Spirit Awards nyertesei.

Az utóbbi években az Oscar és a Film Independent Spirit Awards elég közel került egymáshoz, legalábbis ami a díjazottjaik névsorát illeti. Ennek nagyon egyszerű az oka: az Oscar közelített a kisebb filmek felé, az Indie Spirit pedig kissé populárisabbá vált. Idén azonban fordult a kocka. Hiába a temérdek kritikai- és fesztiválelismerés, az Oscar szavazói szinte ügyet sem vetettek olyan alkotásokra, mint az Eighth Grade vagy a Won’t You Be My Neighbor – de Paul Schrader alkotása, A hitehagyott vagy a James Baldwin kiváló regénye nyomán készült If Beale Street Could Talk sem járt sokkal jobban.

A független filmeseknél viszont épp ezek a filmek dominálták díjátadó ceremóniát,

ahol sokan utoljára mondhattak köszönetet ebben a díjszezonban. Néhányan viszont tarthattak egy főpróbát a mai Oscar-gála előtt: itt is nyert Glenn Close, Regina King és persze Alfonso Cuarón sem maradt díj nélkül.

Legjobb film: If Beale Street Could Talk
Legjobb külföldi film: Roma
Legjobb rendezés: If Beale Street Could Talk
Legjobb férfi főszereplő: Ethan Hawke(A hitehagyott)
Legjobb női főszereplő: Glenn Close (A férfi mögött)
Legjobb férfi mellékszereplő: Richard E. Grant (Megbocsátasz valaha?)
Legjobb női mellékszereplő: Regina King (If Beale Street Could Talk)
Legjobb forgatókönyv: Megbocsátasz valaha?
Legjobb első forgatókönyv: Eighth Grade

Legjobb operatőr: Sóhajok
Legjobb vágás: Sosem voltál itt
Legjobb dokumentumfilm: Won’t You Be My Neighbor?
Truer Than Fiction Award: Minding the Gap
Bonnie-díj: Debra Granik
Robert Altman-díj: Sóhajok

Alig 24 óra múlva pedig az is kiderül, kik nyerik majd az Oscar-díjakat. Ezek a mi tippjeink, és hogy igazunk lesz-e? Hamarosan kiderül…

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya