Hírek

Az Interstellarral nyitnak a mozik Kínában

A kínai hatóságok már készítik elő a mozik megnyitását.

A kínai nemzeti filmhatóság aktívan készül a mozik hamarosan történő megnyitására – írja a Variety. Bemutatólistákat szerkesztenek, merevlemezeket másolnak, DCP kulcsokat készítenek elő; és természetesen a premierek naptárát is szervezik már.

A filmpremiereket az egész országban koordinálni kell, de arról nem tudunk, hogy vajon az összes mozi egyszerre nyílhat-e meg Kínában.

Érdekes, hogy a Csillagok között lehet az a film, ami újraindítja a világ legnagyobb mozis piacát: a 4DX technológiát kifejlesztő CJ 4DPlex Beijing cég egy közösségi média bejegyzésben tudatta a világgal, hogy a film 4DX verziójának bemutatásával nyitják meg a mozikat, de a bejegyzést azóta törölték. A lehetőségnek az ad pikentériát, hogy az amerikai mozik is egy Christopher Nolan filmtől várják a megváltást: ott az elvileg júliusban érkező Tenet lesz az attrakció (aminek Nolan nem hajlandó mozdítani a premierdátumát).

Variety szerint a kínai filmes hatóságok a látványfilmeket akarják előtérbe tolni: a cél, hogy a piacnyitó vetítések minél szélesebb közönség számára legyenek vonzók. Amikor ugyanis korábban az évben tétován megnyitottak a mozik, senki sem volt kíváncsi a helyi filmek újravetítéseire.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.