Hírek

Az ír és a csiszolatlan gyémántok – A New York-i Filmkritikusok Körének díjazottjai

Pár nappal a Gotham és a The National Board of Review díjai után elérkeztünk az egyik legnagyobb befolyású és legnagyobb múltú kritikusszervezet, a New York-i Filmkritikusok Körének díjaihoz.

Igaz, hogy még csak néhány díjat adtak át ebben a díjszezonban, de azért ahogy mindig, most is körvonalazódott már, mely alkotások lesznek majd a legnagyobb favoritok. Tavaly ilyenkor tudtuk már, hogy erős lesz a Roma, a Zöld könyv vagy A kedvenc – és most sincs ez másképpen.

Ahogy azt az Oscar-előrejelzésünkben is megjósoltuk, szép rajtot produkált Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja, Scorsese és Az ír, Baumbach és a Házassági történet vagy Bong Joon-ho és az Élősködők. És ehhez a négyeshez, most markánsan becsatlakozott az Uncut Gems is.

Jól látszik már, hogy Laura Dern nagyon erős játékos lesz ebben a szezonban a női mellékszereplők között, akárcsak Brad Pitt vagy Joe Pesci a férfi mellékszereplőknél. Ketten itt is diadalmaskodtak, ám a férfi főszereplők versenye most még egy kicsit kusza. Nyert már Adam Driver a Házassági történetért és nyert Adam Sandler az Uncut Gemsért, a New York-i Filmkritikusok azonban Antonio Banderast kiáltották ki legjobbnak Pedro Almodóvar csodaszép filmjéért. A főszereplő hölgyeknél eddig Renée Zellweger (Judy) és Awkwafina (The Farewell) mutatta ki az oroszlánkarmait, New York ítészei azonban Lupita Nyong’o alakítása mellé tették le a voksukat. Ez egyelőre azt jelenti, hogy a főszereplők versenye most még jóval nyitottabb a kelleténél (nem is beszélve a rendezőkről), de így legalább izgalmasabb lesz a szezon – izgalmasabb, mintha mindig ugyanazok nyernének újra meg újra.

A NYERTESEK

Legjobb film: Az ír
Legjobb rendező: Benny Safdie és Josh Safdie (Uncut Gems)
Legjobb férfi főszereplő:  Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség)
Legjobb női főszereplő: Lupita Nyong’o (Mi)
Legjobb férfi mellékszereplő:  Joe Pesci (Az ír)
Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Házassági történet, Kisasszonyok)
Legjobb forgatókönyv: Quentin Tarantino (Volt egyszer egy Hollywood)
Legjobb operatőr: Claire Mathon (Portré a lángoló fiatal lányról)

Legjobb idegen nyelvű film: Élősködők (Dél-Korea)
Legjobb elsőfilmes rendező: Mati Diop (Atlantique)
Legjobb animációs film: I Lost My Body
Legjobb dokumentumfilm: Honeyland

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com