Hírek

Az izraeli kormányt bírálta Richard Gere Izraelben

Bírálta az izraeli kormány politikáját, és békeaktivista csoportokkal találkozott Richard Gere amerikai filmszínész Izraelben, ahova Norman című, amerikai-izraeli koprodukcióban készült új filmje népszerűsítésére érkezett.

A Háárec című újság vasárnapi számában megjelent nyilatkozatban Richard Gere az 1967-ben elfoglalt palesztin területek fölötti izraeli uralmat bírálva kijelentette, hogy „a megszállás védhetetlen, nyilvánvalóan mindenkit tönkretesz”.

„A (ciszjordániai zsidó) telepek abszurd provokációt jelentenek, és nemzetközileg törvénytelenek”- tette hozzá. “Elítélem az erőszakot mindkét fél részéről. Az izraelieknek természetesen biztonságban kell érezniük magukat. De a palesztinoknak sem kellene reménytelennek érezni helyzetüket”– hangsúlyozta.

A hatvanhét éves Richard Gere nemcsak világszerte ismert filmszínész, hanem buddhista emberi jogi aktivista is, aki már negyedik alkalommal érkezett Izraelbe. Azonban ezúttal egy hónapon át vívódott, hogy jöjjön-e, mert amerikai és izraeli civil aktivista társai megpróbálták lebeszélni az utazásról a jeruzsálemi kormány jobbratolódása miatt.

Izraeli tartózkodása alatt – akárcsak korábbi látogatásain – ismét találkozott olyan szervezetek képviselőivel, amelyek a palesztin-izraeli együttélést és megbékélést hirdetik. Korábban inkább a pozitív oldalt hangsúlyozta, azonban ezúttal nem tartózkodott az izraeli politikai vezetés bírálatától sem.

„Nem a politika érdekel, hanem az emberek” – hangsúlyozta jeruzsálemi sajtótájékoztatóján Richard Gere, hozzátéve, hogy olyanokkal találkozik, akik emberek közötti problémás viszonyokkal és közvetítéssel foglalkoznak.

Az Izraelben a napokban bemutatott Norman című filmben az izraeli és az amerikai politika és kultúra találkozik egymással. A történet kezdetén a Gere alakította, kevéssé sikeres amerikai zsidó üzletember egy méregdrága cipővel kedveskedik egy fiatal izraeli politikusnak, aki később az ország miniszterelnöke lesz.

Norman

A filmben sokan a rendező, Joseph Cedar személyes élményeit is fölfedezték, ugyanis nagybátyja, Mose Talansky Ehud Olmert volt miniszterelnök korrupciós ügyének egyik meghatározó tanúja volt. Talansky a jelenleg korrupcióért börtönbüntetését töltő Olmertnek azonban nem cipőt vett, hanem számos alkalommal borítékban jelentős összegű készpénzt adott át.

Az újságírók Izraelben Richard Gere-t nemcsak a filmről és politikai nézeteiről faggatták, hanem a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós ügyében ezekben a hetekben híressé vált Arnon Milchan producerről, személyes ismerőséről is kérdezték, aki a vádak szerint több százezer sékel (több tízmillió forint) értékben éveken át luxuscikkekkel látta el a Netanjahu házaspárt.

„Milchan kellemes úriember, két filmet csináltunk együtt, egyik a Micsoda nő volt. Én nem szivarozok és nem iszom pezsgőt, ezt az oldalát nem ismerem” – utalt az amerikai filmsztár a Milchantől az izraeli miniszterelnöknek állítólag rendszeresen küldött ajándékokra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com