Hírek

Az izraeli köztévé magyar filmeket játszhat

Magyarország képviselői szerdán díjmentesen átadták három film vetítési jogait az izraeli köztévé képviselőinek a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának harmincadik évfordulóját ünneplő kulturális évad keretében.

A berni követ, a Félvilág (a képen) és a Szabadság különjárat című filmek vetítési jogait Benkő Levente izraeli magyar nagykövet, Köbli Norbert, a felajánlott filmek forgatókönyvírója, Lajos Tamás, a filmek producere, Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora és Berényi László kulturális attasé adta át Tel-Avivban Sarah Gaonnak, az izraeli köztévé beszerzési igazgatójának – tájékoztatta a tel-avivi magyar nagykövetség az MTI-t.

„A felajánlás jól illeszkedik ahhoz a magyar kormányzati törekvéshez, amely – a kiváló politikai és gazdasági viszony mellett – a kultúrdiplomácia eszközeivel is közelebb kívánja hozni az izraeliekhez Magyarországot” – idézi a közlemény Benkő Leventét, aki hozzátette: ebben a szellemben zajlik az idén első alkalommal megrendezett – és szerencsére komoly izraeli médiaérdeklődés által kísért – magyar kulturális évad is, amelynek keretében vasárnap magyar filmhét kezdődött Izraelben.

Kollarik Tamás kiemelte, hogy nagy büszkeséggel tölti el a számos kiváló kortárs magyar film bemutatása Izrael több nagyvárosában.

„A magyar film sikerei az elmúlt években tovább gazdagodtak a cannes-i és berlini nagydíjakkal, valamint két Oscar-díjjal.

Hatalmas öröm, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy három, magyar állami támogatással készült, az elmúlt években kiemelkedően sikeres televíziós játékfilm az izraeli köztelevízió műsorára kerülhet” – mondta Kollarik Tamás.

„A filmeket a magyar állam és a gyártó csapat ingyenesen bocsátja az izraeli partner rendelkezésére, bízva abban, hogy a filmek megtekintése az izraeli tévénézők számára is felejthetetlen élményt jelent majd, és közelebb hozza szívükhöz Magyarországot” – indokolta az Izraelnek felajánlott ajándékot.

Lajos Tamás a sorsfordító történelmi eseményekről és azokról a „kisemberekről” beszélt, akiket a történelem viharai az események szereplőivé, sőt azok alakítóivá tettek. Elmondta, hogy alkotótársaival közös célja ezeknek a számukra érdekes és fontos történeteknek az eljuttatása minél több nézőhöz, hogy ezáltal szórakoztató formában emlékeztessenek a múltra.

A diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 30. évfordulóját emlékezetessé tevő kulturális évadban több mint hét hónapon át, március 15. és október 23. között több mint ötven magyar kulturális programot kínálnak.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com