Hírek

Az MGM mostantól eredeti filmeket gyárt, nem csomagol újra meglévőket

MGM-Metro-Goldwyn-Mayer

„Nem kell mindennek franchise-nak lennie” – mondták az MGM stúdió elnökei a Zürich Filmfesztivál egyik beszélgetésén.

A Metro-Goldwyn-Mayer elnökei, Pamela Abdy és Michael de Luca megerősítették, hogy eredeti tartalmat fog gyártani a stúdió, míg mások ragaszkodnak a már meglévő címekhez – tudósít a Deadline.

„Azt gondoljuk helye van azoknak a filmeknek, amiket Hollywood régen csinált: bátor, provokatív eredeti ötleteknek”

– mondta de Luca a Zürich Filmfesztivál egyik beszélgetésén. „Nem kell mindennek franchise-nak lennie.”

A nagy múltú stúdiónak persze vannak franchise címei is. Ilyen a James Bond, aminek új felvonását (végre) pár napon belül bemutatják, de az MGM tulajdona a Rocky filmekből kinőtt Creed is. A stúdió vezetői azonban alapvetően másként gondolkodnak. Míg a többiek a pandémia alatt csökkentették a gyártást és alternatív utakat kerestek tartalmaik bemutatására, addig az MGM megerősítette az eredetiséghez fűzött viszonyát.

„Mi egy független stúdió vagyunk, nincsen végtelen erősforrásunk” – mondta de Luca a témában (egyelőre az Amazon és az MGM függetlenként működnek egyként). „Szerintem, ha egy kisebb céget képviselsz, arra koncentrálsz, hogy a nagyok mit nem csinálnak. Opportunisták vagyunk. Mit csinálhatunk, amit ők nem csinálnak?” Az MGM a pandémia legnehezebb hónapjaiban sem keresett streamert, hanem folytatta a gyártást, ami „nem volt szórakoztató, de lehetséges volt, amíg le tudtuk azokat biztonságosan zárni” – fogalmazott az elnök. A stúdió döntése az volt, hogy folytatja a gyártást és visszatartja a tartalmait, amíg azok mozis forgalmazásban újra bemutathatók lesznek.

„Ez valójában egy lehetőség volt a számunkra. Nagyon gyorsan tudtunk agresszíven reagálni és építeni egy rakás filmet, amit el tudunk készíteni, ha a világ újra kinyit” – tette hozzá Abdy. Az MGM párosa szerint a mozis bemutatás kulcsa a FOMO. Itt nem Hartung Attila filmjére gondoltak, hanem arra, hogy a moziközönség körében jobban érezteti hatását a kimaradás félelme. A cég vezetői szerint a mozi azoknál a filmeknél tud igazán érvényesülni, amiknek megvan a sajátos ízük és az emberek meg fognak jelenni a mozipénztáraknál, ha nem századjára látott történeteket vetítenek.

A beszélgetésből kiderült, hogy az MGM nem a streaming háborút fogja megfordítani, csupán a klasszikus közönséget kívánja jobban elérni.

Nekik (khöm, nekünk) szóló történeteket keresnek, amik visszahozhatják a mozi elfeledett határokat feszegető báját.

De Luca azt is lemondta, a Nincs idő meghalni premierjét ismételten jövő évre módosították, majd úgy folytatta, „csak vicceltem”. A hányattatott sorsú James Bond mozi premierje 28-án lesz Zürichben, majd 30-ától az egész világ láthatja.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés