Hírek

Az Örök tél továbbra is sorra nyeri a díjakat

Gera Marina főszereplő az Örök tél című film forgattásán

Két évvel bemutatását követően még mindig tarol Szász Attila Örök tél című filmje. Most éppen az Azeméis Filmfesztivál fődíját hozta el a hétvégén Portugáliában.

Idén először rendeztek nemzetközi filmfesztivált a portugáliai Oliveira de Azeméis városában, amelyen az öt legnagyobb portugál fesztivál – Fantasporto, IndieLisboa, LEFFEST, Avanca és DocLisboa – korábbi fődíjas alkotásait tűzték műsorra. Ezek közül került ki legjobbként Szász Attila Örök tél című történelmi drámája.

A film immáron 35 rangos elismerésben részesült: elnyerte a legjobb európai tévéfilm díját, több kategóriában is jelölték a Magyar Filmdíjon, a főszereplő Gera Marina pedig nemzetközi Emmyt nyert alakításáért.

Szász alkotása gyönyörűen meséli el a Szovjetunióba deportált svábok történetét egy szerelmi szállal a középpontban. Gera Marina és Csányi Sándor párosa mellett hatalmas elismerést érdemel a rendező állandó forgatókönyvírója, Köbli Norbert is, akivel többek között együtt jegyzik az Apró mesék, a Félvilág és A berni követ című kiváló filmeket is.

A Nagy András operatőri munkáját is éltető Örök tél a Szupermodern Stúdió gyártásában készült Lajos Tamás producer vezetésével.

A magyar filmek diadalmenetét egyébként 2020 igen csak komplikált és a filmes világ szempontjából szomorú éve sem tudta igazán megtörni. A Drakulics elvtárs Luxemburgban nyit fesztivált, ahol a Spirál (előzetes) a versenyprogramban szerepel. Parmában az Apró mesék és a Valan kapott rangos díjakat, míg a Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre és a Pieces of a Woman a világ legfontosabb fesztiváljain szerepelt az elmúlt hónapokban.

És még nincs vége az évnek! Noha több hazai premier is a csúszások áldozata lett, köztük a Toxikoma is, azért remélhetőleg lesz még mit nézni idén a mozikban, már ami a magyar filmeket illeti.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com