Hírek

Az oroszlánkirály nyerte a legjobb vizuális effektus díját

A Visual Effects Society díjátadóján Az oroszlánkirály három díjat is elnyert.

Jon Favreau rendező filmje, Az oroszlánkirály nyerte a „Legjobb VFX fotórealisztikus filmben” (Outstanding VFX in a Photoreal Feature) díjat az amerikai Visual Effects Society díjátadóján; emellett két másik győzelmet is magáénak tudhat: a „Kiváló kreatív környezet” (Outstanding Creative Environment) és a Kiváló virtuális produkció (Outstanding Virtual Production) kategóriákban is nyert – írja a The Hollywood Reporter.

Az oroszlánkirály a fődíjjal olyan versenyzőket utasított maga mögé, mint az Alita: A harc angyala, a Bosszúállók: Végjáték, a Gemini Man és a legújabb Star Wars.

A díjat technikailag Robert Legato, Tom Peitzman, Adam Valdez és Andrew R. Jones nyerte, azaz az MPC műhely tagjai: ők irányították a film vizuális effektusait. Legato a díj átvételekor köszönetet mondott mind az 1.600 művésznek, akik az effekteken dolgoztak.

Az elmúlt tíz év nyertesei közül öten vitték aztán haza a Legjobb vizuális effektus Oscar-díját is: az 50%-os arány tehát éppen nem jelez előre semmit. Az Oscarért Az oroszlánkirály a Skywalker korával, Az írrel, az 1917-tel és a Bosszúállókkal versenyez majd.

Hogy milyenek a nyertes film egyéb értékei? „A filmgyártás legsötétebb jövőképe” – írta kritikánk Az oroszlánkirályról; – „amilyen korszerű látványtechnikában, olyannyira el van maradva a történetmesélés terén.” Ettől függetlenül a film valóban előrelépés a mozi képességeit illetően: de bárcsak egy méltóbb alkotásba ölne ennyi technikai kreativitást a Disney!

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com