Hírek

Az oroszok saját, alternatív Golden Globe-ot akarnak

Leviatan (Leviathan) 2 Az angolul Open National Press Award névre keresztelt díjátadó a Golden Globe alternatívájaként működne és a Cannes-i Filmfesztivál modelljére épülne – adta hírül a The Guardian.

Az éves díjátadó legelső estje már idén, pontosabban néhány hónapon belül megrendezésre is kerülhet, hiszen sokan máris Oroszország egyik legvirágzóbb évének kiáltották ki 2016-ot a filmgyártás tekintetében. A Golden Globe orosz változata az eredetivel ellentétben kizárólag a hazai média véleményére hagyatkozna, csak orosz újságok és azok munkatársai döntenének a kiosztandó díjak sorsáról.

A díjátadó akár már márciusban is lezajlhat, a kategóriákról azonban még nincsenek pontos információk. A hír egyébként már tavaly óta benne van a levegőben, hiszen egy ideje tudni lehet már, hogy az oroszok szeretnének egy Oscar-gálához hasonló eseményt, illetve egy saját, hazai rangos filmfesztivált, amely a Cannes-ban megtartott éves fesztiválhoz hasonlítana.

Az igyekezet természetesen teljesen jogos és érthető, hiszen az Oscar-díj közelébe mindössze néhány kategóriában juthat el külföldi alkotás, és bár tavaly a jelöltek közöt volt a Leviatán című orosz dráma, a Golden Globe győzelem után az Oscar elmaradt.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com