Hírek

Az oroszok saját, alternatív Golden Globe-ot akarnak

Leviatan (Leviathan) 2 Az angolul Open National Press Award névre keresztelt díjátadó a Golden Globe alternatívájaként működne és a Cannes-i Filmfesztivál modelljére épülne – adta hírül a The Guardian.

Az éves díjátadó legelső estje már idén, pontosabban néhány hónapon belül megrendezésre is kerülhet, hiszen sokan máris Oroszország egyik legvirágzóbb évének kiáltották ki 2016-ot a filmgyártás tekintetében. A Golden Globe orosz változata az eredetivel ellentétben kizárólag a hazai média véleményére hagyatkozna, csak orosz újságok és azok munkatársai döntenének a kiosztandó díjak sorsáról.

A díjátadó akár már márciusban is lezajlhat, a kategóriákról azonban még nincsenek pontos információk. A hír egyébként már tavaly óta benne van a levegőben, hiszen egy ideje tudni lehet már, hogy az oroszok szeretnének egy Oscar-gálához hasonló eseményt, illetve egy saját, hazai rangos filmfesztivált, amely a Cannes-ban megtartott éves fesztiválhoz hasonlítana.

Az igyekezet természetesen teljesen jogos és érthető, hiszen az Oscar-díj közelébe mindössze néhány kategóriában juthat el külföldi alkotás, és bár tavaly a jelöltek közöt volt a Leviatán című orosz dráma, a Golden Globe győzelem után az Oscar elmaradt.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya