Hírek

Az új Batman-film gonoszai túlságosan ismerősek

Robert Pattinson még alá sem írt Batman szerepére, miközben Matt Reeves rendező már a denevérruhás igazságosztó ellenfeleiről nyilatkozott.

Matt Reeves hányatott sorsú Batman-filmje egyre inkább a tényleges elkészülés útjára lépett. Korábban még Ben Affleck volt a produkcióhoz csatolva íróként, rendezőként és főszereplőként, ám a sztár hátrébb lépett, és átengedte egy másik színésznek a lehetőséget. Affleck amilyen intenzitással vetette bele magát a denevérember szerepébe a Batman Superman ellen című filmben, Az Igazság Ligája című folytatásban már csupán árnyéka volt önmagának. A kilépés legfeljebb szomorú lehetett a rajongók számára, meglepő egyáltalán nem.

Ben Affleck mint Batman

Matt Reeves vette át a rendezést, később azonban Affleck színészként is jelezte, hogy távol maradna. Egy nappal ezelőtt jelentettük, hogy Robert Pattinson áll a legközelebb ahhoz, hogy sokadik színészként eljátszhassa Bruce Wayne-t. A célzottan fiatalabb Batmant bemutató, erősen film noir hangulatúnak készülő képregényadaptáció valószínűleg halványan – vagy egyáltalán nem – kapcsolódik a DC többi filmjéhez, inkább önálló történetként lesz majd értelmezhető.

Batman jelenléténél csak az ellenfeleinek kiléte az izgalmasabb.

A Gotham City életét megkeserítő bűnözők ugyanis az egyik legnépszerűbbek a képregényfilmes fronton. Batman antagonistáinak tárháza rettentő széleskörű: sokukat még nem is volt esélyünk nagyvásznon látni. Reeves nyilatkozatai alapján sajnos újszerű karakterrel nem fogunk találkozni, csupán olyanokkal, akiket már jól ismerünk.

A The Batman tervezett főgonoszai Macskanő és Pingvin. A két figura korábban együtt szerepelt Tim Burton 1992-es Batman visszatérjében is, ahol Michelle Pfeiffer és Danny DeVito alakította emlékezetesen a szupergonoszokat. Macskanőt azóta Halle Berry is játszotta egy meglehetősen sikertelen produkcióban, illetve Anne Hathaway is megformálta az antihőst A sötét lovag: Felemelkedésben. Pingvint játékfilmben DeVito óta nem láttuk, csupán a Gotham című sorozatban – ahol szinte az összes gothami gonosz tiszteletét tette.

A lényeg, hogy ezeket a figurákat már annyira ismerjük, hogy szinte a könyökünkön jönnek ki. Frissítőbb lett volna látni egy Hugo Strange-et, egy Clayface-t, egy Gyilkos Molyt vagy egy Őrült Kalapost, de lehet, hogy csak a folytatások hozhatják el őket nekünk. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet Pingvint és Macskanőt új kontextusba helyezni és eredeti módon ábrázolni – ahogy azt Heath Ledger Jokerével is tette Christopher Nolan –, csupán a főgonoszok szempontjából nem fog új terepre tévedni Reeves filmje.

Az egyelőre The Batman címen futó projekt premierdátuma 2021. június 25-re esik.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com