Hírek

Az új Bond-film nem rázta fel a box office-t Amerikában

Nem rossz, de nem is kiemelkedő az új, régóta várt Bond-film nyitóhétvégéje: ahhoz képest, milyen régóta tologatják, ennél nagyobb bevételre számítottak tőle.

Nyitóhévégéjén 56 millió dollárt szerzett az amerikai piacon a 007 – Nincs idő meghalni, azaz a 25. James Bond film – írja a Box Office Mojo. Normál esetben ez egyáltalán nem számítana kiemelkedő bevételnek, sőt, egy James Bond-filmtől egyenesen kudarcként érkezne: csakhogy a mozik még mindig a járvány utáni lassú fellendülés korszakát küzdik át az Egyesült Államokban is, és ehhez képest már nem is olyan gyönge ez a szám, sőt, ha csak a rémes 2021-es évet nézzük, akkor övé egyik legerősebb premier-hétvége.

Ugyanakkor meg kell jegyezni: a stúdió igen régóta tologatja maga előtt a premiert. A Daniel Craig főszereplésével készült szakaszt és egyben történetívet lezáró szuperprodukció másfél éve hever a polcon, azaz nyilvánvaló, hogy a stúdió a lehető legjobb premierdátumot kereste – és még így sem aratott egyértelmű sikert a filmmel. A film körülbelül 250 millió dollárba került (plusz marketing), a jóslatok minimum 60 millió dolláros nyitóhétvégét vártak, és elődje, a jóval kisebb hírveréssel övezett Spectre 70 millióval nyitott (a nagyszerű Skyfall pedig 88 millió dollárral).

Méltó búcsú Daniel Craig számára James Bond legendás szerepétől, csupán filmként felejtett el emlékezetes vagy érdekes lenni” – írtuk a filmről, és ha a bevételi adatok alapján dönteni lehet, ezt a nézők is hasonlóan gondolják. Ugyanakkor egy érdekes adat: az MGM belső felmérése szerint a filmet meglátogatók 25%-a a Nincs idő meghalni kedvéért ment el először moziba, amióta a járvány tart.

Nemzetközi színtéren már két hete játsszák a filmet, ott 257 millió dolláros bevételnél jár (tehát globálisan, kivéve Észak-Amerikát, és kivéve Kínát, ahol csak október végén nyit).

Egyéb kihívó hiányában az amerikai box office lista második helyzettje a Venom 2 maradt: a film az előző, nyitó hétvégéjén 90 milliós, a járványidőszakhoz képest szédületes hétvégével nyitott, ám mostanra alapos visszaesést szenvedett és csak 32 milliót gyűjtött Észak-Amerikában. Az ottani harmadik helyezett az új Addams Family film lett.

Ami a következő heteket illeti, természetesen mindenki szeme a Dűnére szegeződik: Dennis Villeneuve hihetetlen sztárparádéval felvonuló, eposzi méretű, a sci-fi egyik legnagyobb könyvét megfilmesítő óriásfilmje október 22-én nyit a mozikban.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés