Hírek

Az új Bond filmet őszre halasztják

Végre láthatjuk a legújabb James Bondot is.

A Nincs idő meghalni (a 25. James Bond film) új premierdátuma: november 12.

A nagy várakozásokkal övezett 25. James Bond film, a Nincs idő meghalni eredetileg ez év április 2-án jelent volna meg, azonban az MGM, az Eon és a Universal őszre halasztja a premiert – tudta meg a Deadline.

A döntés oka természetesen a koronavírus miatti gyenge látogatottság a mozikban.

A forgalmazók nem kifejezetten a vírus miatt halasztják el a premiert, hanem azért, mert globálisan gyengébb mozis érdeklődésre és bevételekre számítanak az egész tavasz folyamán; márpedig egy akkora filmes eseménynél, mint a Nincs idő meghalni, fontos az optimális bevételszerzési lehetőség – elemzi a lap. A legutóbbi Bond filmeket a Sony forgalmazta és csak most kerültek vissza a franchise jogai az MGM-hez, és ezzel a háttérrel nagyon is érzékeny kérdés az MGM számára a film box office sikere: ha a globális mozis érdeklődés gyenge, az aránytalanul sújthatja a legkiemelkedőbbnek tervezett művek bevételét.

A döntést egyhangúan támogatta minden résztvevő fél. Sőt, korábban már a közönség részéről is felmerült a kérés: nemrég megírtuk, hogy a legnagyobb 007 blog közösségének tagjai nyílt levélben szólították a film gyártóit, hogy halasszák el film bemutatóját nyárig.

A Deadline úgy tudja, hogy a döntés során nem merült fel tényezőként semmilyen aggodalom a mozik biztonságát illetően.

Nem elképzelhetetlen, hogy hasonló döntések sorozata érkezik, mert a tavaszra előre tekintve minden forgalmazónak mérlegelnie kell, hogy vajon helyes üzleti döntés-e (saját maguk, a gyártók és a partnerek felé is, hogy a közönséget ne is említsük) ragaszkodni a tervezett tavaszi nyitányokhoz. Ugyanakkor ha úgy alakulna, hogy több nagy esemény bemutatója is őszre csúszik, az olyan torlódást eredményezhet a legkelendőbb dátumoknál – a Bond film amerikai premierjét például most ügyesen a Hálaadás hétvége elé időzítették –, ami miatt a filmek egymást oltják ki. A mozik már most sorra zárnak be Kínában, Olaszországban és Franciaországban, és csak a 70 ezer kínai mozi szünete 2 milliárd dollár összbevétel-kiesést jelent az ország számára.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés