Hírek

Az új David Copperfield nyitja a Londoni Filmfesztivált

A Copperfield Dávid az európai irodalom egyik remeke, Charles Dickens önéletrajzi ihletésű fejlődésregénye. Többször adaptálták már filmként és sorozatként is. Idén egy új változatot láthatunk belőle Armando Iannucci rendezésében, sztárparádéval körítve. A The Personal History of David Copperfield a 63. Londoni Filmfesztiválon tartja európai premierjét, az esemény nyitófilmjeként.

Mint igen sok szerető szülőnek, van nekem is szívem legmélyében egy kedvenc gyermekem, és ez David Copperfield” – így jellemezte Charles Dickens a főhősét a könyvének 1867-es kiadásában. Ezt a vallomást több mint tizenöt évvel azután tette, hogy a Copperfield Dávid első alkalommal megjelent. Ez a fejlődésregény azóta az európai irodalom egyik műremekének számít, és ez nyilván a filmkészítőket sem hagyta hidegen.

Nyolc filmet forgattak már belőle (egyet a magyar származású George Cukor rendezett) és több tévésorozatot is, az utolsót 2000-ben. Tizenkilenc évvel később Sztálin halálát és Az alelnököt rendező Armando Iannucci egy új, friss feldolgozást ígér, amelyet idén fognak bemutatni. A világpremierje ugyan Torontóban lesz, de az európai debütálására a 63. Londoni Filmfesztiválon kerül majd sor – írja a The Guardian. Tricia Tuttle, a fesztivál igazgatója szerint „a film nemcsak szórakoztató, hanem a nagylelkűség és az együttérzés hatalmának megünneplése is.

Copperfield Dávid szerepét Dev Patel játssza, aki a Gettómilliomosban debütált a nagyvásznon, és legutóbb a Hotel Mumbaiban szerepelt. Tekintve, hogy Copperfieldet Dickens saját magáról mintázta, várható, hogy nem mindenki lesz elégedett a szereplőválasztással. A film producere, Kevin Loader szerint azonban „Armando mindig is Devet akarta. Ha ezt elismered, akkor ki kell állnod amellett, hogy olyan színészt válasszunk, aki képes a legtökéletesebben megformálni a karaktert, és nem számít a származása.

Peter Capaldi és Hugh Laurie forgatási képeken

Patelen kívül további nagyszerű színészek bújnak a regény szereplőinek bőrébe. Copperfield különc nagynénjét Tilda Swinton kelti életre, a csaló Uriah Heppet Ben Whishaw, Dávid londoni gyámját, Micawbert pedig Peter Capaldi. Egyéb szerepekben látható lesz még Hugh Laurie, Gwendoline Christie, Benedict Wong és Rosalind Eleazar is.

The Personal History of David Copperfield forgatókönyvét Iannucci együtt jegyzi Simon Blackwell-lel, akivel már együtt dolgozott az In the Loopon is. A Londoni Filmfesztivált idén október 2. és 13. között tartják.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com