Hírek

Az Utóélet főszereplőjeként Kristóf Márton lett a legjobb színész Vilniusban 

Utóélet

UtóéletA tegnap véget ért 20. Vilniusi Nemzetközi Filmfesztiválon az Utóélet főszereplőjét, Kristóf Mártont választották a legjobb színésznek. Az Utóélet a New Europe – New Names (Új Európa – új nevek) versenyszekció 10 filmje között vett részt. Kristóf Márton videóüzenetben köszönte meg az elismerést a fesztiválnak. Rövid időn belül a második díjat nyerte meg az Utóélet, ami néhány hete a 33. Bergamo Nemzetközi Filmfesztivál első díját is elnyerte.

Az idén 20. alkalommal megrendezett Vilniusi Nemzetközi Filmfesztivál Litvánia egyik legjelentősebb kulturális eseménye, amelyen évente több mint 200 alkotás szerepel a programban. A fesztivál versenyszekciójában új, innovatív alkotók és filmjeik szerepelnek. Idén 10 alkotás szerepelt a játékfilmes versenyben, és az öttagú nemzetközi zsűri a legjobb színész díját Kristóf Mártonnak adta az Utóéletben nyújtott alakításáért. Kristóf  videóüzenetben köszönte meg az elismerést a fesztiválnak.

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Utóélet korábban számos nemzetközi sikert ért el, az ‘A’ kategóriás 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West versenyprogramban szerepelt, az 59. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon (Seminci), Spanyolország vezető nemzetközi filmes eseményén pedig a „Meeting Point” válogatás legjobb filmjét illető díját kapta meg. Az Utóélet emellett március közepén a közönség szavazatai alapján megnyerte a 33. Bergamo Nemzetközi Filmfesztivál első díját és az elismeréssel a nyertesnek járó 5000 euró értékű BFM-Banca Popolare di Bergamo-díjat is megkapta. A magyar mozikban szeptember 11-e óta látható az Utóélet, amelyet immár több mint 21 ezren láttak országszerte.

Az Utóélet gyártója a Pusztai Ferenc vezette KMH Film, amely jelenleg többek között Árpa Attila Holtomiglan, Gigor Attila A kút és Pálfi György A hang című legújabb játékfilmtervét is fejleszti

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés