Hírek

BAFTA 2018: 12 jelöléssel A víz érintése a nyerő

A víz érintése

Ma reggel hirdette ki idei jelöltjeit a brit filmakadémia (BAFTA). 12 jelöléssel toronymagas esélyes Guillermo del Toro A víz érintése című filmje, de 9 jelöléssel ott van még A legsötétebb óra és a Három óriásplakát… A jelölések látványos vesztese a Tűnj el! és a Lady Bird.

A vasárnap esti Golden Globe díjátadó után az Oscar szezon következő nagy eseménye a Brit Filmakadémia jelöltjeinek kihirdetése. Legjobb filmek közé a 12 jelölésig jutó A víz érintésén kívül ott van A legsötétebb óra, a Dunkirk, a Három óriásplakát Ebbing határában (kritika és podcast) és a Szólíts a neveden. A BAFTA-nál külön kategória az év brit filmje, ami félig fedésben van: A legsötétebb óra és a Három óriásplakát mellett helyet kapott itt még az újonc rendező által készített Lady Macbeth, az idei Cinefesten bemutatott Isten országa, az itthon áprilisban mozikba érkező szatíra, a Sztálin halála és a Paddington 2, ami ilyen hátszéllel valószínűleg a legjobb animációt is behúzza az európai Loving Vincent és az amerikai Coco mellett.

A színészek kategóriájában is érezhető némi brit eltolódás. Némileg az eddig megszokottakat látjuk viszont (Daniel Day-Lewis, Timothee Chalamet, Gary Oldman, Frances McDormand, Margot Robbie), ugyanakkor több kategóriában is bekerült a tipikusan brit Film Stars Don’t Die In Liverpool szereplőgárdája (Annette Bening, Jamie Bell).

Armie Hammer és Timothée Chalamet a Szólíts a neveden című filmben
Szólíts a neveden

Érdemes még két kategóriát kiemelni. A közönség által megszavazható felfedezetti díj jelöltjei Daniel Kaluuya (Tűnj el!), Florence Pugh (Lady Macbeth), Josh O’Connor (Isten országa), Tessa Thompson (Thor: Ragnarök), Timothee Chalamet (Szólíts a neveden). Legjobb idegennyelvű film kategóriában érdekesen keverednek az itthon tavaly és idén tárgyalt filmek: Elle (Áldozat?), First They Killed My Father, A szobalány, Szeretet nélkül, Az ügyfél. A Testről és Lélekről itt is is kimaradt a jelöltek közül.

Akárhogy is alakulnak a díjak, két film egyre inkább csúszik lefelé a végső befutó pozícióból az elmúlt 1-2 hétben. Nagy-Britanniában mindenesetre látványosan nem népszerű a Lady Bird, ahogy a Tűnj el! is csak kisebb kategóriákban tudott odaférni. Hogy ez a tendencia folytatódik-e az Oscar-díjig, de legalábbis a jelöltek kihirdetéséig, egyelőre kérdés. Ha igen, az Amerikai Filmakadémia is egekbe emeli a Három óriásplakátot. Ha nem, még az is lehet, hogy dafke megrázzák magukat, és betolják valamelyiket az előbb említett kettő közül.

Ha lemaradtál, itt tájékozódhatsz a díjszezon korábbi eseményeiről.

A BAFTA díjakat február 18-án adják át.

Az összes jelölést itt olvashatjátok.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com