Hírek

BAFTA: nem csak győzött, de tarolt A nomádok földje

A nomádok földje (Nomadland)

Az év egyértelmű favoritja, a Nomadland a legjobb film, legjobb rendező, legjobb színésznő és legjobb operatőr BAFTA díját is elnyerte.

Vasárnap este lezajlott a BAFTA 2021-es díjátadójának második estéje is, és ezzel sokadszorra is egyértelművé vált, hogy az év magasan legsikeresebb filmje (mármint díjak szempontjából) A nomádok földje lesz: Chloe Zhao filmje ugyanis négy díjat is begyűjtött, övé lett a legjobb film, legjobb rendező, legjobb színésznő és legjobb operatőr BAFTA díja.

Zhao ezzel mindössze a második nő, aki a legjobb rendező díját elnyerte, és az első színesbőrű nő – írja a The Hollywood Reporter.

Anthony Hopkins a legjobb színész idén (a The Father című filmért, amely egyben a legjobb adaptált forgatókönyv díját is nyerte), Daniel Kaluuya a legjobb mellékszereplő (Judas and the Black Messiah), és Yuh–Jung Youn a legjobb női mellékszereplő (Minari).

A „kiemelkedő brit film” díjat a Promising Young Woman nyerte, a legjobb nem angol nyelvű film pedig az Another Round lett. A legjobb dokumentumfilm (szintén sokadjára a díjszezonban) a My Octopus Teacher, a legjobb animáció (szintén sokadszorra) a Lelki ismeretek – és idén övé a legjobb filmzene is.

Mindkét nap estjét a Royal Albert Hallból közvetítve tartották, a nevezettek és győztesek online csatlakoztak. A Brit Filmakadémia legmagasabb kitüntetését, a BAFTA Fellowship Awardot Ang Lee kapta meg vasárnap este.

A teljes lista ezen a linken található.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés