Hírek

Banff World Tour Budapest 2017

Az év legizgalmasabb hegyifilmjei áprilisban újra a mozivásznon, a Banff Hegyifilm Fesztivál világkörüli turnéjának budapesti állomásán!

Az idén 41 éves Banff Mountain Film Festival a világ legkiválóbb fesztiválja a maga műfajában. Évről-évre a kilencnapos fesztiválon mutatkoznak be a legújabb hegyi témájú dokumentumfilmek, legyen szó hegyisportokról, felfedezésről, kalandról vagy éppen hegyi kultúrákról és környezetvédelemről. A benevezett filmek közül nemzetközi zsűri választja ki a fesztivál díjazottjait.

A legjobb filmek a kanadai fesztivált követően világ körüli turnéra indulnak. A Banff Mountain Film Festival World Tour keretében az elmúlt évben 40 országban, az Antarktisztól Izlandig, Dél-Afrikától Japánig összesen 940 vetítést tartottak. A hegymászóktól az egyetemi diákokig több mint 440.000 néző volt kíváncsi világszerte az elmúlt év legizgalmasabb hegyisport filmjeire.

A budapesti Banff Hegyifilm Fesztivál idei műsorán 8 új, a kalandsportok széles palettáját felvonultató film szerepel: egy izlandi szörfözés szimfóniája, két inspiráló sziklamászó történet, kötéltánc a Verdon-kanyon felett, extrém sízés az Alpok hegymászó útvonalain, hegyi futás a Himalájában, vadvízi evezés Pápua Új-Guinea esőerdejében és az Atlanti-óceán átszelése egy vitorlással. Közel 200 percnyi székbe szögező látvány és izgalom három estén keresztül a Corvin focipályányi mozivásznán.

Ha kíváncsi vagy az év legjobb hegyifilmjeire, ne hagyd ki a Banff Hegyifilm Fesztivál világkörüli turnéjának budapesti vetítéseit április 4-5-6-án este a Corvin Moziban!

 

Ízelítő a Banff Hegyifilm Fesztivál idei műsorából

A The Accord a fiatal helyi szörfös és a mindig fújó, mindig jeges Észak-atlanti szél párharca igazi „szeretlek is, meg nem is” kapcsolat humorral elmesélve. És persze soha nem láthattunk még ilyen tökéletes izlandi hullámokat sem!

 

Tizennyolc évvel azután, hogy egy szörnyű baleset miatt részlegesen lebénult, Paul Richard visszatér a rettegett Totem Pole-hoz, hogy kipróbálja vajon visszanyerte-e annyira az egészségét, hogy befejezze, amit elkezdett. A Doing it Scared egy kivételes ember inspiráló története az állandó újrakezdésről és a soha nem lankadó kalandvágyról.

 

A Locked In egy csapat kajakos kalandja a világ egyik legelzártabb területén, Pápua Új-Guinea esőerdejében. A Beriman kanyon 1200-1500 méter mély, az alján 300 méteres, szinte függőleges sziklafalakkal. A film egy ijesztő evezés története az érintetlen smaragd dzsungelben, ahonnan az egyetlen kiút, ha túl akarod élni: elérni az óceánt.

 

A Mira egy elszánt nepáli lányról szól, aki világhírű hegyifutó akar lenni. Bár egy távoli nepáli faluban nőtt fel, Mira mindig is arról álmodott, hogy kiemelkedő sportoló lesz belőle. Miután megszökik otthonról, belép a maoista seregbe, majd egészen Katmanduig utazik, hogy szerencsét próbáljon. A felemelő történet elkalauzol minket Nepálba, Hong Kongba, Ausztráliába, Spanyolországba, Olaszországba és Franciaországba, ahol Mira a világ legjobb hegyifutóival méri össze erejét és kitartását.

 

A Reel Rock 11: Young Guns című filmben a sziklamászó sport legújabb tehetségeivel ismerkedhetünk meg. A 15 éves Ashima Shiraishi és a 16 éves Kai Lightner már most a sportág határait feszegetik. Képességeiket először egy norvég túrán tesztelik, majd Ashima megkísérel történelmet írni egy V15-ös boulderen Japánban.

 

Jérémie Heitz, a svájci sífenomén a nagy hősök nyomdokaiban az Alpok legizgalmasabb lejtőin igyekszik extrémsí-tudását bővíteni a La Liste című filmben.

 

A Sea Gypsies a vitorlázásról szól, a közös szenvedés során kialakuló bajtársiasságról és persze a természet csodálatra méltó, nyers erejéről. 2014 februárjában, a valaha volt legjegesebb szezon közepén, az Infinity, fedélzetén 16 bátor kalandorral nekiindult, hogy az Antarktisz érintésével eljusson Új-Zélandból Patagóniába. Útközben megküzdött a Ross-tenger jéghurrikánjával, különféle gépészeti problémákkal, csatlakozott a Sea Shepherd radikális környezetvédőinek egyik küldetéséhez, elszaggatta az összes vitorláját és akaratlanul is délebbre vetődött, mint bármelyik vitorlás abban az évben.

 

A legjobb hegyisport filmnek járó díjat elnyert Metronomic a szórakoztatás legtisztább formáját hívja létre: slackline művészek kötéltánca magasan a Verdon-kanyon felett.

 

Inspirálódj! A filmfesztivál közösségépítő élmény és nagyszerű alkalmat kínál arra is, hogy ihletet meríts belőle a következő „nagy kalandhoz”. A szervezők idén is színes kísérő programokkal várnak a Banff Hegyfilm Fesztiválon. Bővebb információ és jegyvásárlás itt.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.