Hírek

Bankjegyek ábráiból készít animációt Kőszegi Tamás – Jön a Midas útja

Kőszegi Tamás ismét valami teljesen egyedülálló projektbe fogott: a világ összes pénzét használja fel legújabb animációjához. Ráadásul Te is besegíthetsz, hogy elkészüljön a Midas útja.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező legutóbbi rövidfilmje, a kizárólag fénymásolóval készült A Másoló (The Copyist) szinte teljesen nulla költségvetésből hozta el számos filmfesztivál díját. Legújabb animációs alkotásának ugyancsak rendhagyó a vizuális világa, azonban a másik végletet súrolja. A Midas útja című filmhez ugyanis igazi nemzetközi összefogás keretében a világ minden pontjáról szállítják tömegesen a pénzt.

Olvasd el interjúnkat is a rendezővel a hihetetlenül különleges A Másoló kapcsán!

Az animáció ugyanis – a világon egyedülálló módon – kizárólag létező bankjegyek ábráiból áll össze. Minden egyes szereplő, minden tárgy vagy akár a háttérben egy növény csak olyan elem lehet, melyet egy valaha forgalomban lévő bankjegyre rárajzoltak.

A stáb több mint 3 év kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és szkennelt be, a világ minden tájáról. Együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az így kapott ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket papírkivágásos módszerrel, virtuális térben animálják jelenetekké.

Ha valakit részleteiben érdekel, hogyan zajlott ez a folyamat, vagy arra kíváncsi, az első jelenetek milyen bankjegyekből állnak össze, az a film blogján részletes leírásokat találhat róla.

A hosszú és bonyolult munka most ért el odáig, hogy a filmből már látható néhány végleges kép – ezek mindegyike 6-7 különböző bankjegy darabjaiból áll össze Óceániától Dél-Amerikáig. Mivel azonban a világon több mint 24 ezer bankjegy létezik, a stáb a mai napig folyamatosan a gyűjtők segítségét kéri, hogy újabb és újabb ábrákhoz juthassanak.

Ha valaki komolyabb bankjegy gyűjteménnyel rendelkezik, és szívesen beszkennelné őket, itt tudja felvenni a kapcsolatot.

Az egyedi látványvilágú Midas útját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Filmjus Alapítvány támogatásából a Proton Cinema készíti.