Hírek

„Bátor és karcos”: szeretik a kritikusok a Watchmen sorozatot

Az HBO Watchmen sorozata remek kritikákkal nyit: 89%-on áll a Rotten Tomatoes-on.

A Watchmen az HBO nagy dobása: miután lecsengett a Trónok harca, egy új érát jelezhet ez a sci-fi / képregény / szuperhős sorozat még akkor is, ha talán csak egy évad készül belőle. És mivel önmagában is egy nagy jelentőségű műnek (sokak szerint a világ legjobb képregényének) adaptációja, ráadásul egy órásinak szánt, de vegyes megítélésű film terhével a múltjában (Watchmen, 2009), ezért különösen érdekes, mit kezd vele a csatorna.

A cselekmény nem az eredeti mű történetét mondja fel újra, hanem 30 évvel utána vesszük fel a fonalat, hogy Ozymandias (Jeremy Irons) „megmentette” az emberiséget az atomháborútól azzal, hogy rákent egy New York-i terrorcselekményt az omnipotens Dr. Manhattanre – írtuk.

A legbefolyásosabb amerikai kritikusok a következőket írják róla: „Lindelof Watchmenje hű az eredeti képregény szelleméhez a maga stílusos cinizmusával, és ezzel együtt megpróbálja egészen saját szervező elvek köré rendezni magát” (Brandon Katz, Observer). „Nem mindig működik, de lenyűgöző – és gyakran székez szögező – kísérlet arra, hogy újrapalackozza Moore és Gibbons villámait a nyolcvanas évekből” (Alan Sepinwall, Rolling Stone). „A Watchmen nem adagolja túl a nosztalgiát, mint oly sok franchisedarab (…) Veszélyes és felvillanyozó” (Darren Franich, Entertainment Weekly). „Drágán néz ki, de nem üres.

A karakterek embersége kiemeli a képregényadaptációk közül, jórészt a kivételes szereplőgárda miatt,

mint Regina King, Jeremy Irons és Don Johnson” (Kristen Baldwin, Entertainment Weekly). „Bűvészmutatvány, és hogy hogyan zárul, még meglátjuk” (Tim Goodman, Hollywood Reporter).

Nem tagadhatjuk, hogy erősen szurkolunk neki. Az eredeti mű is kivételes társadalom- és politikakritikai erejéről híres, amellett, hogy valóságos saját műfajt alkot a szuperhős-toposzok kreatív újraértelmezésével és a szuperhős-szerepek kíméletlen dekonstrukciójával; hiába a nyolcvanas évek és így a hidegháborús hangulat alkotása, mégis a máig létező legerősebb műfaji kísérlet a szuperhős-zsáneren belül még úgy is, hogy e zsáner aranykora most zajlik. Egy komolyan vett sorozat ebből a műből csodákra lehet képes.

A Watchmen főbb szerepeiben Regina King, Don Johnson, Jean Smart, Yahya Abdul-Mateen II, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr. és Jeremy Irons látható. Az első epizód október 21-én az HBO GO-n válik elérhetővé.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés