Hírek

Közel voltunk hozzá… – Baz Luhrmann a nemrég leállított Elvis Presley-filmről

A Rómeó + Júlia, a Moulin Rouge! és A nagy Gatsby kultikus státuszú ausztrál rendezője egy interjúban mesélt a nagyszabású életrajzi filmről, Tom Hanksről, járványról.

Hónapok óta tetszhalott állapotban van a teljes filmipar. A mozik, a stúdiók rolója lehúzva, a forgatások leálltak. Mint szinte minden más hollywoodi produkció, Baz Luhrmann Elvis Presley-ről szóló életrajzi filmjét is leállították a Covid-19 világjárvány miatt, drámai körülmények között – tudjuk meg a Vogue cikkéből.

Néhány nappal a forgatás kezdete előtt Tom Hankset – aki Presley menedzserét, Tom Parkert fogja játszani – diagnosztizálták a vírussal, és azonnal elkülönítették a stáb többi tagjától.

Néhány órán belül leállt a projekt – amelyben a Hollywoodban is látható Austin Butler alakítja Elvist és az ausztrál színésznő, Olivia DeJonge személyesíti meg az ikon volt feleségét, Priscillát.

Felépítettük a vegasi előadótermet, amely később a Hilton lett, és azt a híres jelenetet próbáltuk, amikor Elvis játszott abban a teremben. Elgyakoroltuk a pozíciókat, mindent, leteszteltünk minden apró részletet, Austin, Tom és a teljes stáb rajtra készen állt. Közel voltunk hozzá” – nyilatkozta Luhrmann a Deadline-nak egy április 24-i interjúban.

Számtalan rajongó és statiszta előtt kellett volna leforgatni a jelenetet, így esélytelen lett volna betartani a távolságtartási előírásokat. A stáb így nem tudta felvenni a nagyszabású snittet. A Las Vegas-i fellépés a ’60-as években játszódik, amely kétségkívül a film csúcspontja lesz.

Az életrajzi film egyébként bemutatja a Rock&Roll király életének fontosabb állomásait, 13 éves korától kezdve. Láthatjuk Elvist, amikor a Love Me Tender című számával debütál, megelevenedik katonai karrierje és esküvője Priscillával és ikonná válásának folyamata. Végül a függőségeit és karrierjének végét is feleleveníti majd a mű.

A nagyhatású énekes életén keresztül a kulturális élet fejlődése és Amerika ártatlanságának elvesztése is megjelenik a filmben,

a gyártó Warner Bros. stúdió szerint. A musical jelmeztervezője, Luhrmann felesége, az Oscar-díjas Catherine Martin, aki már régóta dolgozik együtt férjével.

A rendező elismerően nyilatkozott a főszerepet alakító feltörekvő csillagról, Austin Butlerről is. Elkötelezettsége, Elvissé való átlényegülése remek képességekre utalnak. Félelmetes volt. Hatalmas energia és izgalom van a szereplőkben és az egész társaságban.” A direktor bízik abban, hogy nemsokára folytatódhat a forgatás, és hamar elkészülhetnek a filmmel.

A bevezetett járványügyi korlátozások ellenére Luhrmann igyekszik teljes figyelmével a produkcióra koncentrálni, amelynek premierje 2021 végén várható.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.