Hírek

Beautiful Boy: Oscar-jelölés Timothée Chalamet-nek?

Timothée Chalamet és Steve Carell a Beautiful Boy című filmben
Timothée Chalamet és Steve Carell a Beautiful Boy című filmben

Rendhagyó módon páros teaserrel jött először Steve Carell és Timothée Chalamet közös filmje, a Beautiful Boy. A film egy drogfüggő fiú és apja kapcsolatának történetét dolgozza fel. A két rövid szpot alapján a színészi alakítások ott lehetnek a díjszezon sűrűjében.

A Beautiful Boy David Sheff önéletrajzi ihletésű memoárjából készült. 2008-ban jelent meg kötete, amiben drogfüggő fia, Nick szenvedéseit, függését és kigyógyulását írta meg Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction (magyarul Egy apa utazása fia függőségén át) címmel. Ezt követte 2009-ben a fiú vallomása, a Tweak: Growing Up on Methamphetamines (magyarul Hogy nőttem fel metamfetaminokon?) Ebből írt forgatókönyvet az ausztrál Luke Davis, aki a 2006-os Candyvel egyszer már feldolgozott drogaddikciós témát. (Már csak hab a tortán, hogy abban éppen az a Heath Ledger játssza a főszerepet, aki Chalamet-t elindította a színészi pályán.)

A film rendezője Felix van Groeningen. A belga rendező ismertségét az Alabama és Monroe hozta meg. A 2013-ban Berlinben debütáló színházi adaptáció később megnyerte az európai filmakadémia fődíját is, és jelölték a legjobb idegennyelvű film 2014-es Oscar-díjára. Ez azonban az első angol nyelvű filmje, ezúttal nemzetközileg ismert színészekkel.

Könnyen lehet, hogy nemcsak a rendező, hanem Chalamet is újra szobor közelébe kerülhet, zsinórban másodszor. Nagy éve volt tavaly a még mindig csak 23 éves színésznek. Oscar-díjra jelölték a Szólíts a neveden főszerepéért, de fontos karaktert alakított az idei Oscar-szezon legfelszabadultabb filmjének tartott Lady Birdben is. De forgatott már Christopher Nolannel és Jason Reitmannal is. Először dolgozik azonban a Steve Carellel, aki legutóbb a Foxcatcher birkózódráma főszereplő mágnásaként járt az Oscar-díj közelében, de sokan inkább olyan vígjátékokból ismerik őt, mint a 40 éves szűz vagy az Őrült, dilis, szerelem, esetleg A hivatal amerikai remake-je.

A Beautiful Boy nagyjából teljesen kész van, az amerikai mozik októberben viszik fogalmazásba. Világpremierje minden bizonnyal a velencei vagy a torontói, esetleg a New York-i filmfesztiválon lesz.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya