Hírek

Beautiful Boy: Oscar-jelölés Timothée Chalamet-nek?

Timothée Chalamet és Steve Carell a Beautiful Boy című filmben
Timothée Chalamet és Steve Carell a Beautiful Boy című filmben

Rendhagyó módon páros teaserrel jött először Steve Carell és Timothée Chalamet közös filmje, a Beautiful Boy. A film egy drogfüggő fiú és apja kapcsolatának történetét dolgozza fel. A két rövid szpot alapján a színészi alakítások ott lehetnek a díjszezon sűrűjében.

A Beautiful Boy David Sheff önéletrajzi ihletésű memoárjából készült. 2008-ban jelent meg kötete, amiben drogfüggő fia, Nick szenvedéseit, függését és kigyógyulását írta meg Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction (magyarul Egy apa utazása fia függőségén át) címmel. Ezt követte 2009-ben a fiú vallomása, a Tweak: Growing Up on Methamphetamines (magyarul Hogy nőttem fel metamfetaminokon?) Ebből írt forgatókönyvet az ausztrál Luke Davis, aki a 2006-os Candyvel egyszer már feldolgozott drogaddikciós témát. (Már csak hab a tortán, hogy abban éppen az a Heath Ledger játssza a főszerepet, aki Chalamet-t elindította a színészi pályán.)

A film rendezője Felix van Groeningen. A belga rendező ismertségét az Alabama és Monroe hozta meg. A 2013-ban Berlinben debütáló színházi adaptáció később megnyerte az európai filmakadémia fődíját is, és jelölték a legjobb idegennyelvű film 2014-es Oscar-díjára. Ez azonban az első angol nyelvű filmje, ezúttal nemzetközileg ismert színészekkel.

Könnyen lehet, hogy nemcsak a rendező, hanem Chalamet is újra szobor közelébe kerülhet, zsinórban másodszor. Nagy éve volt tavaly a még mindig csak 23 éves színésznek. Oscar-díjra jelölték a Szólíts a neveden főszerepéért, de fontos karaktert alakított az idei Oscar-szezon legfelszabadultabb filmjének tartott Lady Birdben is. De forgatott már Christopher Nolannel és Jason Reitmannal is. Először dolgozik azonban a Steve Carellel, aki legutóbb a Foxcatcher birkózódráma főszereplő mágnásaként járt az Oscar-díj közelében, de sokan inkább olyan vígjátékokból ismerik őt, mint a 40 éves szűz vagy az Őrült, dilis, szerelem, esetleg A hivatal amerikai remake-je.

A Beautiful Boy nagyjából teljesen kész van, az amerikai mozik októberben viszik fogalmazásba. Világpremierje minden bizonnyal a velencei vagy a torontói, esetleg a New York-i filmfesztiválon lesz.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com