Hírek

Befejeződött a magyar thriller, a Spirál forgatása

Befejeződött Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál forgatása. A film a tervek szerint 2020-ban kerül a hazai mozikba.

Felméri Cecília négy évszakon átívelő első mozifilmjéhez a sződligeti horgásztó szolgált helyszínül. A forgatás összesen 28 napig tartott. Első szakasza 2018 májusában zajlott, a nyári képeket júniusban rögzítették. Októberben zajlott az őszi forgatás, február végén pedig a téli jelenetek felvétele történt.

A Spirál egy thriller elemeket tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma, melyben egy furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között. A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól. A Spirál rendezőnője, Felméri Cecília elmondta, hogy elégedett az eddigi munkával, és nagyon hálás a stáb minden tagjának, mert

nélkülük nem lehetett volna tartani azt a gyors tempót, amit a kevés forgatási nap megkövetelt.

A film egyik női főszereplője, Kiss Diána Magdolna – akit az Örök tél, A nagy füzet és a Szelíd teremtés című alkotásokból ismerhet a közönség – a forgatással kapcsolatban így nyilatkozott: „Színészileg életem egyik legnagyobb kihívása volt egy éven keresztül hordozni magamban ezt a nagyívű szerepet. Gyakran fizikailag is nagyon megterhelő volt a munka, hisz hol nagy hidegben, hol nagy melegben, hol pedig állatokkal kellett együtt dolgozni. Mélyen hiszek ebben a filmben, mert a Spirál egy nagyon személyes alkotás, melyben a lelkemnek egy olyan legbenső részét kellett megmutatnom, amit csak kevésszer és keveseknek szoktam.”

A film másik női főszereplője az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas főszereplőnője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő pedig Bogdan Dumitrache román művész, aki 2011-ben legjobb férfi főszereplő díjat nyert a Locarnói Filmfesztiválon a Legjobb szándék című filmmel. A Pororoca című alkotásban nyújtott alakításáért pedig 2017-ben elnyerte a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint tavaly a Titanicon és a Moszkvai Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Felméri Cecília a kolozsvári Sapientia Egyetem Filmművészet, fotóművészet, média szakán adjunktus.

Korábbi alkotásai – Boldogságpasztilla (rövidfilm, 2012), Végtelen percek (rövidfilm, 2011), Mátyás, Mátyás (animációs dokumentumfilm, 2010), Kakukk (rövidfilm, 2008) – számos rangos nemzetközi fesztiválra voltak hivatalosak, többek között Locarnóba, az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiváljára, Varsóba, Mar del Platára és Lipcsébe. Filmjeivel már több mint 30 díjat nyert világszerte, köztük a Canal+ díját a Cinemeden, a Legjobb román animáció díját az Animesten, „A jövő reménysége díj”-at a CineFesten, a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-át a Magyar Filmszemlén és a Zsűri különdíját a Transilvania Filmfesztiválon, Kolozsváron. Rendezéseit többször is jelölték a román filmdíjakra (Gopo). Felméri Cecília az első erdélyi magyar alkotó, aki a Román Filmközpont támogatásával készíthet mozifilmet.

A Spirál látványtervezője Cseh Renátó. A filmet a Brazilokat és a Lajkó, cigány az űrbent is jegyző Réder György fényképezte, a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Filmalap és a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készül. Vezető producere Muhi András, producerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, co-producere Ferenczy Gábor, valamint román részről a neves rendező és a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Tudor Giurgiu és Oana Giurgiu, akik az Inforg által gyártott Aglaja koproducerei is voltak. A film a tervek szerint 2020-ban kerül a hazai mozikba.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com