Hírek

Befejeződött Mészáros Márta új filmjének forgatása

AuroraBorealis_TothIldiko_TorocsikMari_foto_KurtiIstvan_FilmteamBefejeződött Mészáros Márta új filmjének, az Aurora Borealis – Északi fénynek a forgatása.

A filmrendező az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában arról beszélt, hogy az alkotás szerelemről, titkokról és a kísértő múltról szól. Azok a második világháború után született gyermekek ihlették a filmet, akik szovjet katonák és osztrák nők kapcsolatából születtek. Volt, hogy szerelemből, de leginkább erőszakból – emelte ki, hozzátéve: a családok nem tárták fel a múltat, nem akartak ezzel foglalkozni, szerették volna elfelejteni a háborút.

A történet két idősíkon fut: az ötvenes években és napjainkban. A főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játsszák.

Törőcsik Marit méltatva Mészáros Márta úgy fogalmazott: „ő nem egy színésznő, hanem egy zenekar: az összes hangszeren játszik”. Hozzáfűzte: „hűséges vagyok a színészeimhez”, ezért dolgozik rendszerint ugyanazokkal.

A több mint egy hónapos forgatás novembertől vidéki, budapesti és külföldi helyszíneken – Bécsben, Barcelonában és Lettországban – folyt. A film operatőre a lengyel Piotr Sobocinski, a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, akit a szakma 2015-ben a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott.

A rendezőnő Pataki Évával és Jancsó Zoltánnal írta a játékfilm forgatókönyvét, amelynek hátterében egy „apátlan nemzedék”, a „háborús gyerekek” identitásválsága áll.

Az Aurora Borealis – Északi fény története tisztán fikció, de megjelennek benne a kutatómunka során megismert jellegzetes motívumok.

A film főhőse, Mária (Törőcsik Mari) az ötvenes években disszidált, Bécsben telepedett le és már idősen, a férje halála után tér vissza a falujába. Amikor kórházba kerül, a lánya, Olga (Tóth Ildikó) véletlenül rájön, hogy titkok lappanganak a múltban és nyomozni kezd.

Az Aurora Borealis – Északi fény a Filmteam gyártásában készült, producerként Major István és Gül Togay jegyzik. Az alkotás teljes költségvetése 788 millió forint volt, amely a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásából és 25 százalékos közvetett támogatásból tevődött össze. A filmet várhatóan jövőre mutatják be.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya