Hírek

Bejelentették a Lux filmdíj döntőseit

Izlandi amazon (Woman at War, r.:Benedikt Erlingsson)

Wolfgang Fischer Styx című filmje, Mila Turajlic A másik oldal című rendezése, valamint Benedikt Erlingsson Izlandi amazon (Woman at War) című filmje versenyeznek az idei Lux filmdíj elnyeréséért.


Hirdetés

A döntőbe jutott alkotások listáját július 24-én Rómában, a Giornate degli Autori sajtókonferenciáján ismertette Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke. Mindhárom filmet az EU 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is feliratozzák és ősszel az Unió összes országában bemutatják – közölte az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája kedden az MTI-vel.

A Lux filmdíj nyertesét az európai parlament képviselői választják ki. A győztest november 14-én, az EP plenáris ülésén hirdetik ki Strasbourgban, a döntőbe jutott alkotások készítőinek jelenlétében. A díjat elnyerő filmet hallás- és látássérültek számára is elérhetővé teszik majd.

Az EP minden évben a Lux filmdíjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik. A díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, valamint a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között.

Tavaly a Számi vér című svéd-dán-norvég dráma nyerte el a díjat. Az idei esélyesekről korábban itt írtunk.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés