Hírek

Bejelentették az új Scooby-Doo sorozat szereplőit, és az internet kiakadt

Megjelentek az első képsorok a Velma című animációs sorozatból, amely az Office-ból is ismert Mindy Kaling keze alatt készül. Az író-színésznő elég szabadon értelmezte át a Scooby-Doo rajzfilmek világát.

El kell fogadnunk – sőt, valószínűleg a legtöbben már megtették –, hogy a feldolgozások, remake-ek, rebootok, újraértelmezések korát éljük. Semmi nem marad ki, minden franchise-hoz elér Hollywood keze előbb-utóbb, hiszen a nagy stúdiók, tévétársaságok és streaming-szolgáltatók abba fektetnek a legkönnyebben, ahol már van egy meglévő közönség, és nem a nulláról kell felépíteni a kártyavárat. Így jöhetett létre a Velma, amely egy véres és korhatáros (!) Scooby-Doo rajzfilm, középpontjában az eszéről, ikonikus narancssárga felsőjéről, szeplőiről és fekete keretes szemüvegéről ismert mellékszereplővel.

A Scooby-Doo rajzfilmek mindegyike ugyanarra a formulára épült. A Rejtély Rt. öt fős brigádja nyomoz egy paranormális entitás után, majd kiderül, hogy csupán egy halandó átlagember van az eset mögött. Az öt tagból három (Fred, Diána és Vilma) kompetens, míg a betépett és állandóan kajaflessen lévő Bozont és kutyája, Scooby csak szerencsétlenkedik és szolgáltatja a legkisebbek számára a szórakoztatófaktort. Mindy Kaling „meséje” a felnőtt közönséget szólítja meg, de legfőképpen az emancipált nőket, akik imádják a female empowermentet, és hatvan évvel ezelőtti rajzfilmek újraélesztésében élik meg saját feminizmusukat.

A Velma az okos, de nem dögös, mellőzöttnek mondható, de a rejtélyeket mindig felgöngyölítő mellékszereplőt teszi fókuszba

– és mivel az indiai származású Mindy Kaling adja a hangját, rögtön bőrszínt is cseréltek a karakteren (amely nem az első alkalom volt, legutóbb a 2020-as Scooby!-ban latin színésznő játszotta a figurát). Ez a többieknél sem maradt el: Diánát Constance Wu szolgáltatja meg, így ázsiai-amerikai megjelenése lett a karakternek, míg Bozontot a feketebőrű Sam Richardson szólaltatja meg – az egykori hippi így egy hasonlóan lepukkant Kid Cudira emlékeztet a képek alapján. Bár Fred maradt Fred (hangja a Felhőtlen Philadelphia színésze, Glenn Howerton), az internet népe nekiment az átalakításoknak, és ez nem csak a karakterekre vonatkozott.

Az HBO Max sorozatának első képsorai ugyanis a napjainkban jól ismert és a végtelenségig elkoptatott posztmodern metahumorról árulkodnak, amelyben a történet folyamatosan kacsintgat nézőjére és direktben kommunikál vele. Hogy Vilma miképpen számol le a patriarchátussal és az előítéletekkel – most, hogy már nemcsak kocka, de indiai is – 2023-ban derül ki az HBO Max streaming-szolgáltató műsorán.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!