Hírek

Bekezdett A láthatatlan ember, de Sonic is tartja magát

A láthatatlan ember komoly bevételt hozott az Egyesült Államokban, de a nemzetközi piacokon is. Odahaza három nap alatt a 7 milliós költségvetése több mint négyszeresét, 29 milliót hozott a konyhára. Mindeközben a kék sündisznóról szóló családi mese korszakos rekord közelében.

A Variety részletes elemzése szerint, bár még mindig a Sonic, a sündisznó volt a legsikeresebb film a tengerentúlon, A láthatatlan ember uralta a globális bevételi listákat 49,2 millió dolláros debütálásával.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Blumhouse kevert műfajú rémisztgetése a hétvégén felült az amerikai mozik bevételi toplistájának trónjára. Mindezt minimál-költségvetéssel és A-ligás sztárok szerepeltetése nélkül érte el. Az Elisabeth Moss (a függetlenfilmes szcénában jó nevű és egyre feljebb törő színésznő) főszereplésével készült filmet Leigh Whannell rendezte.

A láthatatlan ember

A horror elemekkel is operáló pszicho-thriller egy régi műfaji formulát éleszt fel és értelmez át, mindamellett H. G. Wells regényének kortárs értelmezése. A Moss által alakított karakternek meg kell győznie az embereket arról, hogy halottnak hitt ex-barátja vadászik rá és üldözi őt, annak ellenére, hogy ezt a nem tudja bizonyítani. A férfi ugyanis láthatatlan.

A kritikusok és a közönség egybehangzóan kedveli a filmet, ami az európai és Európán kívüli piaci fogadtatásban is megnyilvánult. Legerősebben az Egyesült Királyságban nyitott, ott 2,9 millió dollár, míg Franciaországban 2,2 millió dollár, Németországban pedig 1,2 millió dollár csörrent a kasszáknál. Mexikóban 1,8 millió dollár, Ausztráliában 1,7 millió dollár folyt be a mozikba.

Sonic, a sündisznó

A nagy rivális, a még mindig második helyen tanyázó Sonic hazai bevételét már 128 millió dollárra növelte ezen a hétvégén, globális összforgalma már 265 millió dollárnál jár.

Ez azt is jelenti, hogy néhány milliócska választja el attól, hogy átvegye az Egyesült Államok és Kanada piacán a legnagyobb anyagi sikerrel járó videójáték-adaptáció címét, amelynek birtokosa egyelőre a Lara Croft: Tomb Raider.

Warner Bros. nagy dobása, a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) ez idáig globálisan 188 millió dollárt kasszírozott. A Disney családi kalandfilmjére, A vadon hívó szavára 13,2 millió dollár értékben váltottak jegyet az észak-amerikai mozikban forgalmazása második hetében. A Harrison Ford főszereplésével készült film eddig világszerte 79 millió dollárt hozott, ez csalódást okozó eredmény, mivel 125 milliós büdzséből forgatták le. Guy Ritchie Úriemberek-je viszont egész szépen muzsikál, ugyanis átlépte a 100 millió dolláros határt.

Koronavírus ide vagy oda, a moziba járási kedv a számok alapján a világon sehol sem csökkent látványosan.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés