Hírek

Bekezdett A láthatatlan ember, de Sonic is tartja magát

A láthatatlan ember komoly bevételt hozott az Egyesült Államokban, de a nemzetközi piacokon is. Odahaza három nap alatt a 7 milliós költségvetése több mint négyszeresét, 29 milliót hozott a konyhára. Mindeközben a kék sündisznóról szóló családi mese korszakos rekord közelében.

A Variety részletes elemzése szerint, bár még mindig a Sonic, a sündisznó volt a legsikeresebb film a tengerentúlon, A láthatatlan ember uralta a globális bevételi listákat 49,2 millió dolláros debütálásával.

A Blumhouse kevert műfajú rémisztgetése a hétvégén felült az amerikai mozik bevételi toplistájának trónjára. Mindezt minimál-költségvetéssel és A-ligás sztárok szerepeltetése nélkül érte el. Az Elisabeth Moss (a függetlenfilmes szcénában jó nevű és egyre feljebb törő színésznő) főszereplésével készült filmet Leigh Whannell rendezte.

A láthatatlan ember

A horror elemekkel is operáló pszicho-thriller egy régi műfaji formulát éleszt fel és értelmez át, mindamellett H. G. Wells regényének kortárs értelmezése. A Moss által alakított karakternek meg kell győznie az embereket arról, hogy halottnak hitt ex-barátja vadászik rá és üldözi őt, annak ellenére, hogy ezt a nem tudja bizonyítani. A férfi ugyanis láthatatlan.

A kritikusok és a közönség egybehangzóan kedveli a filmet, ami az európai és Európán kívüli piaci fogadtatásban is megnyilvánult. Legerősebben az Egyesült Királyságban nyitott, ott 2,9 millió dollár, míg Franciaországban 2,2 millió dollár, Németországban pedig 1,2 millió dollár csörrent a kasszáknál. Mexikóban 1,8 millió dollár, Ausztráliában 1,7 millió dollár folyt be a mozikba.

Sonic, a sündisznó

A nagy rivális, a még mindig második helyen tanyázó Sonic hazai bevételét már 128 millió dollárra növelte ezen a hétvégén, globális összforgalma már 265 millió dollárnál jár.

Ez azt is jelenti, hogy néhány milliócska választja el attól, hogy átvegye az Egyesült Államok és Kanada piacán a legnagyobb anyagi sikerrel járó videójáték-adaptáció címét, amelynek birtokosa egyelőre a Lara Croft: Tomb Raider.

Warner Bros. nagy dobása, a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) ez idáig globálisan 188 millió dollárt kasszírozott. A Disney családi kalandfilmjére, A vadon hívó szavára 13,2 millió dollár értékben váltottak jegyet az észak-amerikai mozikban forgalmazása második hetében. A Harrison Ford főszereplésével készült film eddig világszerte 79 millió dollárt hozott, ez csalódást okozó eredmény, mivel 125 milliós büdzséből forgatták le. Guy Ritchie Úriemberek-je viszont egész szépen muzsikál, ugyanis átlépte a 100 millió dolláros határt.

Koronavírus ide vagy oda, a moziba járási kedv a számok alapján a világon sehol sem csökkent látványosan.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya