Hírek

Belga film kapta idén az Európai Parlament Lux-díját

Alabamaesmonroe2

Alabamaesmonroe2Felix van Groeningen belga rendező Alabama és Monroe című alkotása nyerte idén az Európai Parlament (EP) Lux-díját – jelentette be Martin Schulz, az EP elnöke a testület szerdai plenáris ülésén.

A díjat 2007 óta minden évben olyan kiemelkedő filmnek ítélik oda, amely illusztrálja Európa sokszínűségét és rávilágít az európai filmművészet értékeire.

„A Lux-díj kiváló kezdeményezés, mert az EP-képviselők megnézik a filmeket, szavaznak a kedvencükre. Ezek olyan művek, amelyeket lehet, hogy a közönség egyébként nem látna, de így rengeteg emberhez eljutnak Európában” – mondta Felix van Groeningen a díj átvételekor.

Az idei győztes alkotás felkavaró drámai történet arról, hogy miként birkózik meg egy házaspár gyermeke rákbetegségével. A film korábban számos nemzetközi elismerésben részesült és Európai Filmdíjra is jelölték.

„Az európai filmek segítenek kulturális tudatosságot teremteni, mert arról szólnak, hogy kik vagyunk és kik lehetnénk” – mondta a Martin Schulz.

Második helyen végzett Valeria Golino olasz-francia koprodukcióban készült Miele (Méz) című alkotása. A mű egy olyan nő történetét meséli el, aki halálos betegeknek ad drogot, hogy méltósággal a halálba segítse őket. A filmben Pohárnok Gergely Balázs Béla-díjas magyar operatőr is közreműködött, akinek a díjátadás alkalmával Bagó Zoltán, az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja gratulált munkájához.

A harmadik helyen a Clio Barnard által rendezett The Selfish Giant című angol film végzett. Az alkotás egy kortárs mese két barátról, akik közösen kezdenek fémhulladékot gyűjteni, ám egyikük mind kapzsibbá és kizsákmányolóbbá válik, ami végül egy tragikus eseményhez vezet.

Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása tavaly, míg Mundruczó Kornél Delta című filmje 2008-ban volt a három esélyes között. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com