Hírek

Bemutatták a Halassy Olivérről készült dokumentumfilmet

A kép forrása: M4 Sport

A kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó életét dokumentumfilmben örökítették meg.


Hirdetés

A vetítés előtti sajtótájékoztatón Czinke Gyula, A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér című alkotás társrendezője azt mondta: „ezzel a filmmel emléket szerettünk volna állítani hazánk egyik legnagyobb sportegyéniségének”.

Halassy Olivér emberfeletti teljesítménnyel olyan rekordokat döntött meg, amelyet a mai élversenyzők is megirigyelnének” – tette hozzá. Czinke szerint a filmnek az az üzenete a mai fiatal generáció számára, hogy a saját céljainkat sose adjuk fel, hanem ugorjuk át az akadályokat úgy, ahogyan annak idején Halassy Olivér tette. „Ő ugyanis kitartásával és akaraterejével legyőzte saját testi akadályait és elérte céljait” – hangsúlyozta a társrendező.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke kiemelte, hogy „Halassyt tekinthetnénk Magyarország első parasportolójának, bár ő sem így élte meg az életét, hanem teljes sportolónak tartotta magát, és az épek között versenyzett”. Az MPB elnöke emlékeztetett arra, hogy 48 évvel ezelőtt a mozgásgátoltak sportolását támogató első magyarországi sportegyesületet is Halassy Olivérről nevezték el.

„Ezzel a filmmel megnyílik az út az olyan nagyszerű sportolók bemutatása előtt, akik az életből adódó nehézségeiket legyőzve érték el sikereiket” – jelentette ki Szabó László, aki szerint a magyar parasport origóként tekint Halassyra, mert nemcsak kiváló sportoló, hanem nagyszerű magyar ember is volt. Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó arra hívta fel a figyelmet, hogy abban a korszakban, amikor Halassy játszott, a magyar vízilabda válogatott majdnem 11 éven át veretlen tudott maradni.

A szintén háromszoros ötkarikás győztes Kiss Gergely, a dokumentumfilm producere és gyártásvezetője hangsúlyozta, hogy Halassyt azért nevezték csodafedezetnek, mert a medencében Jolly Joker volt, aki ha kellett gólt lőtt, de ha arra volt szükség, embert is tudott fogni. Hozzátette: bár a csapattagok között voltak nézet-, származásbeli és vallási különbségek, a vízben azonban ezeket félre tudták tenni.

A legendás sportoló lánya, Halassy Ilona megkönnyezte a bemutatót, amelyet a nézők tapssal fogadtak. Czinke Gyula az MTI kérdésére elmondta, hogy a A Green Screen által készített, és a Médiatanács által támogatott dokumentumfilmet május közepétől több alkalommal is bemutatja a Hír TV, júniusban néhány budapesti moziban, valamint vidéki megyeszékhelyen lehet megtekinteni, majd szeptembertől sportegyesületekkel és sportszervezetekkel együttműködve is terveznek vetítéseket.

A csütörtöki premieren részt vett többek között Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Kárpáti György háromszoros olimpiai aranyérmes vízilabdázó, valamint a sportág és a magyar sport számos neves egyénisége.