Hírek

Bemutatták a Hunyadi tévésorozat első kedvcsinálóját

A félig előzetes, félig behind-the-scenes videó a televíziós szakma fontos eseményén, az évente megrendezett cannes-i MIPTV vásáron és konferencián debütált – tájékoztat a Hunyadi című sorozat sajtóközleménye.

„Nem angol nyelvű kategóriában ilyen kaliberű történelmi produkció nem készült még sehol a világon” – mondja a videóban Robert Lantos, a sorozat producere, akihez sok nemzetközi hírű produkció kötődik, például David Cronenberg munkáinak zöme. Az Eljövendő szép napok, a Gyilkos ígéretek, a Csodálatos Júlia Oscar-jelöléseket kapott, a Barney és a nők a Golden Globe mellett a velencei filmfesztiválon is győztes volt. Producerként jegyzi a Cannes-ban kitüntetett Karambolt és a Berlinben győztes Az élet játék – eXistenZ és a Museo című filmet. Lantos a szintén Magyarországon forgatott A napfény ízéért Golden Globe-jelölést kapott.

A castinggal kapcsolatban Robert Lantos elmondta, hogy megfelelő szereplőgárda megtalálása jelentette a legnagyobb kihívást. A Hunyadi János életét feldolgozó sorozat koncepciója megkívánja, hogy a romantikus pillanatokban, csatajelenetekben, intrikában és ármányban egyaránt gazdag produkcióban feltűnő,

különböző nemzetiségű történelmi figurák a saját anyanyelvükön szólaljanak meg.

Így a magyar főszereplők, a Hunyadit és nejét, Szilágyi Erzsébetet alakító Kádár L. Gellért és Rujder Vivien mellett nemzetközi csapat állt fel Fekete Ernő, Hermányi Mariann, Medveczky Balázs és Törőcsik Franciska mellett Cornelius Obonya, Francesco Acquaroli, Giancarlo Giannini, Karel Roden, Laurence Rupp, Murathan Muslu, Rade Serbedzija és Thomas Trabacchi részvételével.

Mint azt Krskó Tibor, a sorozat másik producere elmondta, a Cannes-ban összegyűlt televíziós szakemberek visszaigazolták a hat nyelven megszólaló sorozat ötletét. A nemzetközi sztárgárda egyrészt biztosítani tudja a történelmi hűséget, másrészt közvetlen kapcsolatot teremt az alkotás és a helyi televíziós közönségek között. „A reneszánsz hadvezér története, aki maga is sok nyelven beszélt, képes összekötni a különböző nyelvű, kultúrájú és vallású európai közönséget” – mondta Krskó Tibor.

Káel Csaba, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Filmintézet elnöke fontos mérföldkőnek tartja a cannes-i eseményen kiváltott nemzetközi visszhangot, és kiemelte: „Elképesztő tehetségű szakemberek dolgoznak a magyar filmiparban. Ráadásul a hazánkban forgó nagyszabású külföldi produkcióknak köszönhetően a kisujjukban vannak a legmodernebb technikák. Kiváló lehetőség a Hunyadi sorozat arra, hogy filmes szakembereink kreativitásukkal végre egy magyar történetben is elkápráztathassák a közönséget. Ráadásul nem akármilyen történettel léphet szintet a magyar filmipar, hanem Hunyadi Jánoséval, akinek fergeteges cselekedetei a 15. században megváltoztatták Európa sorsát.”

A Bán Mór regénysorozatára épülő produkciót több mint tíz éve készítik elő a producerek,

az egyes epizódokat Robert Dornhelm Oscar-jelölt és Emmy-díjas osztrák rendező mellett Nagypál Orsi és Szász Atilla jegyzi. A 10 részes történelmi sorozat premierje 2024 őszén lesz, s már az előkészületek alatt több európai ország vezető TV-csatornája biztosította magának a sugárzási jogokat. Az NFI támogatásával létrejövő alkotás létrehozásában a Serendipity Point Films (Robert Lantos produkciós cége), a Twin Media, a HG Media, az MR Film és a német Beta vesz részt.

https://youtu.be/pwahxbY8w2o

A sorozat sugárzási jogát a magyar TV2 és az osztrák ORF TV csatorna is megvásárolta. Előbbi Magyarországon és Szlovéniában, utóbbi pedig Ausztriában vetíti majd a történelmi TV-eposzt.

Frissítés: a videót a közzétévő kérésére szerzői jogi tisztázatlanságok miatt eltávolítottuk.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!