Hírek

Bemutatták a Márton Áron boldoggá avatási peréről szóló filmet

DROZS2003022102310Bemutatták Maksay Ágnes Márton Áron erdélyi katolikus püspök boldoggá avatási peréről készült dokumentumfilmjét szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a film bemutatója előtt a Márton Áron által írt Világnézet és nevelés című tanulmány egy részletével idézte meg a püspök szellemét, majd úgy fogalmazott: „Nemcsak a Magyar Művészeti Akadémia megbízottjaként, hanem egy Erdélyből származó református tradicionális papcsalád hívő fiaként is tisztelgek a nagyszerű lelkipásztor és példamutató hazafi, Márton Áron emléke előtt, ezzel is kifejezve a keresztény Magyarország közlésének fontosságát, és az emlékezés megtartó erejét”.

Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója úgy vélte, a film segíthet jobban ráirányítani a figyelmet a püspök életére, munkásságának fontosságára, így része lehet annak a sornak, amelyet Domonkos Pál Péter kezdett el a Rendületlenül című Márton Áron monográfia megírásával.

A Márton Áron boldoggá avatása három részre tagolt alkotás, amely a hitvalló erdélyi püspök boldoggá avatási folyamatának jelenlegi állásáról és jelentőségéről szól. A film kitér egyebek között az egykori ismerősök, rokonok, paptársak tanúságtételeire, valamint a kommunista román titkosszolgálat, a Securitate archívumában őrzött Márton Áronról szóló iratanyag tartalmára is.

A bemutató után Maksay Ágnes Nagy Mihály történésszel, a Román Kulturális Intézet alelnökével, a film szakértőjével, valamint Kasza László brassói káplánnal, Márton Áron boldoggá avatási perének viceposztulátorával beszélgetett a filmről.

A rendezvény a Kolozsvár 2015 egyesület, az Igen, tessék! mozgalom, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Mathias Corvinus Collegium együttműködésében, az MMA és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg, az alkotás elkészültét a Médiatanács támogatta.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com