Hírek

Bennett Miller új filmje Cannes-ban debütál

Foxcatcher

FoxcatcherParanoid-skizofrén gyilkosság, igaz történet alapján: milyen esélye lehet Channing Tatum és Mark Ruffalo új filmjének Cannes-ban?

A cannes-i versenyfilmek listája, melyet április 17-én hoznak majd nyilvánosságra, már biztosan tartalmazza Bennett Miller Foxcatcher című filmjét. Mind tavaly novemberről ez év májusra eltolt bemutatója miatt, mind a film kommerszebb irányvonala által merül fel e két kérdés: Mik lehetnek a film esélyei Cannes-ban? Milyen esélyekre van kilátása a következő Oscar-szezonban?

Míg Miller előző két filmje, a Capote és a Pénzcsináló Torontóban kerültek először közönség elé, a Sony Pictures Classics stratégiát váltott a Foxcatcher című alkotással, és a Cannes-i Filmfesztiválon mutatja be. A májusi megjelenés ugyan nem vall olyan agresszív kampányra, mint az őszi és tél eleji amerikai fesztiválpremierek (melyek pont megelőzik a díjszezon versenyének igazán szoros futamát), mégis kikeveredtek már komoly esélyesek az Azúr-part fesztiváljáról is.

Vannak a lehetséges sikerre utaló jelek. A nagy Gatsby, melynek premierjét szintén a franciáknál tartották, egy hónappal ezelőtt zsebelt be két darab szobrot a legjobb jelmezért és díszletért a Filmakadémiánál. Erősen szerepelt az utóbbi években A némafilmes, Az élet fája, és a Szerelem is.

De, évekkel korábban, jól szerepelt az Oscar-díjátadáson Clint Eastwood Titokzatos folyója, és a Coen testvérek Nem vénnek való vidéke is, ráadásul anélkül, hogy Cannes-ban kimondott sikert arattak volna. E két munka és Miller filmje között sejthetően erősebb párhuzam vonható: Cannes általános felhozatalához viszonyítva túlságosan kommersznek számítanak, az Akadémiának viszont pont megfelelőek.

Foxcatcher
Steve Carell John DuPont szerepében (Foxcatcher).

A Foxcatcher eredetileg tavaly novemberben érkezett volna a Los Angeles-i AFI fesztiválra (a nagy díjszezon kellős közepén, mely azonnali módon garantálta volna momentumát), ám végül Miller némi haladékot kapott a stúdiótól, hogy tovább dolgozhasson rajta.

A film sztorija igaz történetből íródott, Mark Schultz olimpiai díjbirkózó önéletrajza alapján. A film a Mark és Dave Schultz testvérpárról, és a vagyonos paranoid-skizofrén John DuPont kapcsolatáról szól. Utóbbi a ’90-es években létrehozott egy birkózólétesítményt Foxcatcher nevű farmján. Furcsa viselkedése és paranoiája aggodalmat váltott ki kollégáiból és beosztottjaiból. 1997-ben meggyilkolta barátját, Dave Schultz-ot, majd tettéért börtönbe került. Mark Schultz elbeszéléséből megismerhetjük az események hátterét, és azt, hogyan fajultak el a dolgok ennyire.

Az adaptációt körbelengő érdeklődés és kíváncsiság nemcsak figyelemreméltó történetének köszönhető, hanem ötletes és szokatlan színészválasztásaihoz is. A főhős birkózó szerepére egyértelmű választás Tatum mellett ott van a komoly fizikai transzformáción átesett Mark Ruffalo. Az eddig többnyire vígjátékokban szereplő komikus, Steve Carell is kilépett komfortzónájából, hogy eljátssza az öregedő gyilkosi. A filmből megjelent első előzetesben a színészt alig-alig lehet felismerni, és sokak oldalát fúrja a kíváncsiság, mit kezd majd Carell első teljesen drámai szerepével.

Miller ezt fűzte színészválasztásához: „Lezajlott az első tesztvetítésünk, és nem mindenki ismerte fel Steve-et. Elöregítettük, megváltozott az arca, megváltozott a testalkata. Ha azt mondom, hogy egy skizofrén gyilkosról forgatok filmet, kb. tucatnyi színész van, aki egyből megjelenne mindenki casting-listáján. És Steve nem lenne rajta egyiken sem.”

Egyéb szerepekben látható Vanessa Redgrave, mint DuPont édesanyja, Sienna Miller, mint Dave Schultz felesége, valamint Anthony Michael Hall DuPont asszisztenseként. A film stábját gazdagítja a Capote-t is jegyző forgatókönyvíró Dan Futterman, Greg Fraiser operatőr, az Oscar-díjas zeneszerző Mychael Danna, a produceri székben pedig Megan Ellison ül, aki olyan sikerfilmekben közreműködött, mint A nő és az Amerikai botrány.

A Cannes-i filmfesztivál teljes programját április 17-én hozzák nyilvánosságra, a fesztivál pedig május 14-től 25-ig tart.

Avatar

Hajnal Ágoston

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya