Hírek

Beperelték a Netflixet a Black Mirror: Bandersnatch miatt

Black Mirror interaktív epizódja, a Bandersnatch miatt tört ki a botrány.

The Hollywood Reporter értesülései szerint a Black Mirror:Bandersnatchben is felbukkanó Choose Your Own Adventure-könyveket kiadó cég, a Chooseco beperelte a Netflixet a Black Mirror ominózus epizódja miatt. A Chooseco a levédett márkájuk jogtalan használata miatt perel, amit a cég 1980-as évek óta használ, és Amerikában több mint 265 millió Choose Your Own Adventure-könyvet adtak már el.

A könyv megfilmesítési jogait jelenleg a 20th Century Fox birtokolja, mivel a stúdió is tervezett a Bandersnatch-hez hasonló, interaktív sorozatot készíteni a Choose Your Own Adventure történeteiből.

2016 elején viszont a Netflix megpróbálta megszerezni a jogokat, de nem jártak sikerrel.

„A Chooseco és a Netflix évekig tartó, hosszadalmas tárgyalásokba bocsátkoztak, a Netflix azonban nem kapott engedélyt a jogok felhasználására. A Bandersnatch megjelenése előtt legalább egy alkalommal, a Chooseco abbahagyásra kötelező levelet küldött a Netflixnek, amelyben arra kérték a céget, hogy ne használják a Choose Your Own Adventure márkát egy másik televíziós program marketingcéljaival kapcsolatosan.”

A Chooseco állítása szerint a Netflix hasznot húz az Amerikában rendkívül népszerű márkából, és a Black Mirror: Bandersnatch interaktív epizódjával kapcsolatos sajtómegjelenések is a Choose Your Own Adventure kifejezést használják.

Ezen felül a Chooseco kiemeli, hogy a Bandersnatchben expliciten elhangzik, hogy Stefan Butler könyve, amelyből a videojátékához merít inspirációt egy Choose Your Own Adventure-regény.

Részlet a Black Mirror: Bandersnatch epizódjából.

A Chooseco szerint a Bandersnatch nézői tévesen a könyvkiadó regényeivel azonosították a Netflix köztudottan sötét sorozatát, a Black Mirrort. Ennek következtében pedig kár érte a Chooseco reputációját.

A Netflix egyelőre még nem kommentálta az esetet. A könyvkiadó pedig legalább 25 millió dolláros kártérítést követel.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com