Hírek

Bereményi Géza újból regényt írt

Vadnai bébi könyvborító

Vadnai bébi könyvborítóBereményi Géza író, rendező, forgatókönyvíró tizenöt év után újabb regényt jelentetett meg Vadnai Bébi – Háborús szerelem Budapesten címmel, amelyet szerdán mutatott be a Magvető Kiadó a Rózsavölgyi Szalonban. Helyszíni hangulatmorzsák, rövid előzetes következik.

„- Mennyi ideig tartott megírni ezt? – 9 hónapig. – És mennyit kaptál érte. – 9,000 forintot. – És ilyenekkel töltöd az idődet? Menj inkább tévészerelőnek.” Beszélgetés a fiatal író, Bereményi Géza és a végletekig pragmatikus nagyapja között, aki valahogy sosem rajongott unokája írói természetéért. Egy gyors és rövid párbeszéd, amelynek reprodukált változata elhangzott szerda este a Rózsavölgyi Szalonban, ahol a szerző és Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője bemutatta a legújabb Bereményi regényt, a Vadnai Bébit. Ami azért rendkívüli, mert a sokoldalú szerző – éppen sokoldalúsága miatt – gyakran váltogatja a műfajokat, és éppen ezért ritkán tér vissza ugyanoda; legutóbbi regénye például az 1998-ban megjelent Az arany ára volt, amely után rendezett filmet, írt színdarabot, kritikát, és most ismét visszatért a regényhez.

A beszélgetés alatt Darvas Ferenc zeneszerző játszott pianinón, akivel Bereményi több filmen is együtt dolgozott, az Eldorádó témadala például el is hangzott a felszolgált feketék és sütemények közepette. Apropó Eldorádó: a regényről egyelőre nincs még írás (majd lesz), de valami egész magas odds mellett is fogadni mernék, hogy a könyv a nagy filmes előd hangulatát is előveszi, mint ahogy az is a Teleki téri piac nyomorúságos varázsával, ez a regény is sok önéletrajzi elemet, ihletést hordoz magában. A pályakezdő író, Dobrovics, a hetvenes évekből tekint vissza gyerekkorára, a negyvenes évek háború előtti (Európa más tájain alatti) még vidám, de már borús, vészjósló hangulatára.

Szóval egyelőre elég legyen ennyi, csak amolyan teaser előzetes egy várhatóan nagyon jó olvasmányélményhez, s akkor már csak pár tucatot kell aludni, és olvasható lesz maga a kritika, sőt, talán egy interjú is a szerzővel. Már nem kell sokat várni, barátaim, kitartás!

És végül egy rövid részlet a regényből.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés