Hírek

Berlinale 2014: A kínai film évtizede lehet a következő tíz év?

berlinale2014_dijakA következő tíz év a kínai film évtizedét hozhatja, melynek kezdetét a berlini filmfesztiválon elért hatalmas sikerek jelentik  – véli a kínai sajtó és a szakma a filmfesztivál után.

A hétvégén zárult Berlinale három elnyert díját  – a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb operatőr kategóriákban – az állami média „a nemzeti büszkeség új forrásaként” említi. A Global Times napilap hosszas cikkében a kínai film „arany estéjének” nevezi a díjkiosztót, amely „igazi csillagokkal volt teli”.

Csen San, a Pekingi Filmakadémia professzora az újságnak úgy fogalmazott: a díj a változó kínai filmiparnak is szól, ez ugyanis az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, nagyon erős stílusa van, immár érettnek számít.

A Pekingi Egyetem művészeti és kommunikációs karának dékánja, az újság által idézett Csou Hszing szerint az elismerés a kreativitás ösztönzésének is szól, másolás és átvétel helyett az eredeti gondolatok, a saját irány csiszolásának szorgalmazója.

Tan Fej filmkritikus azt hangsúlyozta: a díj a modern kínai film elismerése. A fesztivál legjobb filmjének járó Arany Medvét elnyert Fekete szén, vékony jég a korábbi győztes kínai filmektől jelentősen eltér, a kortárs kínai városi életet mutatja be.

Tan azt is megjegyezte: a kínai filmipar még mindig jelentős elmaradásban van a nagy filmpiacoktól, így például az Egyesült Államokétól. Ha a cenzúra enyhébb lenne, több jó és változatos motívumokkal teli film születhetne – fogalmazott Tan.

A berlini siker a komolyabb alkotások terjedését ösztönzi majd – írta Ho Ping filmrendező a Sina mikroblogon.

A kínai filmeket külföldön népszerűsítő ügynökség vezetője, Csou Tie-tung a mikroblogon a „kínai film évének” nevezte 2013-at, amelyet a színvonal fenntartása mellett a „kínai film évtizede” követhet.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya