Hírek Magazin

Berlinale 2014: Két új magyar filmterv a koprodukciós fórumon

20120218-fliegauf-bence3A Mécs Mónika és Rohonyi Gábor rendezésében készülő Ginkót meghívta a Berlinale koprodukciós fóruma. A Filmalap által támogatott filmterv kiindulási pontja a 2000-ben történt halálos gázolás Leányfalun. Fliegauf Bence (a képen) Isaura háza című sci-fi filmterve is bemutatkozik a rangos szakmai rendezvényen február elején.

Február 9-11. között a berlini filmfesztivál keretein belül rendezik meg a Berlinale Coproduction Marketet, melyre két magyar filmtervet hívtak meg a szervezők. Idén több mint 300 pályázó közül választották ki azokat a filmterveket, melyeket a rangos szakmai fórumon az alkotók végül bemutathatnak a potenciális partnereknek és finanszírozóknak.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Fliegauf Bence tavaly ősszel Isaura háza címmel írt science fiction forgatókönyvet a háromhónapos Berlinale Residency program keretében. A filmtervet, melynek producere Mesterházy Ernő és az Ezüst Medve-díjas Fliegauf Bence maga a berlini fórumon mutatják be először a szakmabelieknek. A dokumentarista eszközökkel ábrázolt történet főszereplője egy földönkívüli, aki egy űrkarambol egyetlen túlélőjeként a Földre keveredik. Szegény, vidéki környezetben találja magát. Az alien kiváncsian ismerkedik a földi környezettel és élőlényekkel… aztán szerelmes lesz.

A Gingko című filmterv egy 14 évvel ezelőtt történt tragikus eseményen alapszik. 2000-ben egy ír férfi halálra gázolt két kisgyermeket Leányfalun, egy buszmegálló melletti járdán. A készülő játékfilmben a szörnyű balesettel két család kálváriája veszi kezdetét és az ő párhuzamos történetükből épül fel a cselekmény.

A film párhuzamosan láttatja a két család azóta eltelt 14 évének történéseit, a bűntudat, az önfelmentés, a menekülés ösztönös reflexeit, az önvád, a feloldás lehetőségeinek keresését, a felelősségvállalás mélyen gyökerező morális belső igényének ellentétpárjait. A filmben fontos szerepe lesz a hosszú éveken át tartó jogi és médiaháborúnak, a gyermekeit elvesztő apa igazságszolgáltatásért folytatott harcának.

A Gingko forgatókönyvét az alkotók a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával fejlesztették. A játékfilm rendezői egy már régóta közösen dolgozó alkotópáros, az eddig producerként ismert Mécs Mónika (az Ezüst Medve-díjas Csak a szél, a Csicska, a Konyec, a Pánik) és Rohonyi Gábor rendező (Konyec). Az Inforg-M&M Film gyártásában készülő film producere Muhi András és Mesterházy Ernő, forgatókönyvírója pedig Dési András és Móray Gábor.

Az alkotók számára a legfontosabb szempont a történet megfilmesítésében az objektív, elfogulatlan szemszög megtartása. A film két nyelven, magyarul és angolul forog a tervek szerint. A cím arra a gingko fára utal, amelyet az elgázolt gyermekek emlékére ültettek.

A filmterv és a valóság megdöbbentő egybeeséssel találkozik: 14 év után az ír férfi megérkezett Budapestre, majd visszatért hazájába, hogy ott töltse le büntetését. Mécs Mónika és Rohonyi Gábor korábban így írtak készülő filmjük befejezéséről: „Egy biztos, a mi filmünknek – akárhogy is alakul az élet írta storyline – már megvan a befejezése. Csak bízhatunk benne, hogy a valóság és a mi forgatókönyvünk hasonlóan zárul.”

Filmunió

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés