Hírek

Berlinale 2014: ma kezdődik!

Wes Anderson amerikai rendező Grand Hotel Budapest című alkotásával ma nyílik meg és február 16-ig tart a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen idén 20 alkotás versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért.

A nemzetközi zsűri elnöke ezúttal James Schamus. Az amerikai producer és forgatókönyvíró elsősorban Ang Lee filmjei révén ismert: ő volt a producere a tajvani-amerikai rendező Brokeback Mountain – Túl a barátságon című Oscar-díjas drámájának, valamint Az esküvői bankett című filmjének is, amely 1993-ban elnyerte az Arany Medvét. A nyolctagú testületben helyet foglal Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas osztrák színész, valamint Barbara Broccoli, a James Bond-filmek amerikai producere is.

Idén többek között német, osztrák, francia, norvég, brit, kínai, japán, argentin, brazil és perui munkák vetélkednek a díjakért. A versenyfilmes szekcióba 23 produkciót válogattak be a szervezők Dieter Kosslick fesztiváligazgató vezetésével, ebből azonban három – például George Clooney Műkincsvadászok című filmje – versenyen kívül szerepel a programban.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A seregszemle különböző szekcióiba ezúttal is hozzávetőleg négyszáz filmet válogattak be.

 

Magyar csapat

A német főváros filmünnepére meghívást kapott Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmje, Bucsi Réka Symphony no. 42, illetve Ferge Roland El című diplomafilmje. A fesztivál koprodukciós fórumára Fliegauf Bence Isaura háza valamint Mécs Mónika és Rohonyi Gábor Gingko címmel készülő filmterve.

A Berlinale megemlékezik a napokban elhunyt Jancsó Miklósról is. A világhírű magyar rendező emléke előtt a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódjával tisztelegnek, amelyet a tervek szerint a fesztivál honlapján tesznek majd elérhetővé.

 

A szépség és a szörnyeteg a versenyprogramban szerepel Vincent Cassel és Léa Seydoux főszereplésével.
A szépség és a szörnyeteg a versenyprogramban szerepel Vincent Cassel és Léa Seydoux főszereplésével.

A legtöbb néző Berlinbe megy

A berlini seregszemle a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, évről évre mintegy 300 ezer látogatót vonz. Az utolsó nap csak a közönségé, a díjakat hagyományosan az utolsó előtti – egy szombati – napon adják át, ezúttal február 15-én. A fő helyszín a Berlinale Palast a Potsdamer Platzon, a filmeket azonban a város több pontján is vetítik. A filmpalotában naponta legalább három bemutatót tartanak, és rendszerint itt csíphetik el a rajongók a vörös szőnyegen bevonuló filmcsillagokat, rendezőket is.

A mustrát számos program kíséri, ezek közül hagyományosan az Európai Filmvásár a legjelentősebb. Részt vesz rajta a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió is, amely az új magyar filmeket kínálja a vásárlóknak. A külföldi forgalmazók az Isteni műszak és a Coming out című alkotásokat láthatják a filmvásári vetítéseken ebben az évben.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya