Hírek

Berlinale 2020: Ki kapta az Arany Medvét?

Alexander Janetzko / Berlinale 2020

Lezajlott az idei első nagy európai fesztivál. Kihirdették a Berlinale díjazottjait, melyek közül több releváns témával foglalkozó, olykor politizáló alkotás lett.

Február 20-án startolt el a berlini filmfesztivál, a zsűri pedig 29-én ki is osztotta a versenyprogram elismeréseit. Az értő döntnökök vezetője idén Jeremy Irons volt, mellette Bérénice Bejo francia színésznő, Luca Marinelli színész, Bettina Brokemper producer, Kleber Mendonca Filho és Annemarie Jacir rendezők. Skype-on csatlakozott még A régi város elismert direktora, Kenneth Lonergan is.

Persze, ez a filmes esemény sem maradt a megfelelő balhé nélkül. Az utolsó napon tartott díjátadó idejében, az épületen kívül tüntetés zajlott, melyet klímaaktivisták szerveztek. A fesztivált megelőzően derült fény az egykori igazgató, Alfred Bauer kapcsolatára a náci párttal. Majd pont a zsűri elnöke, Jeremy Irons keveredett bajba, amikor is valaki újra nyilvánosság elé tárta pár 2011-ben elejtett mondatát. A színész száját olyan mondatok hagyták el a szexuális zaklatás, az abortusz és a melegházasság témakörében, amit ma már nemigen tolerál a filmszakma.

A fődíjnak számító Arany Medvét idén egy iráni rendező alkotása, a There is No Evil nyerte.

A két és fél órás film négy történetet fűz egybe, melyek az elnyomó rezsimekről, a halálbüntetésről és emberségről szólnak. A rendező, Mohammad Rasoulof társadalomkritikus alkotásával már korábban kihúzta a gyufát Iránban – egyiket se mutatták be az országban.

Erik Weiss / Berlinale 2020

Rasoulofot már 2010-ben is letartóztatták egy forgatás közben, engedély hiányára hivatkozva: az elképesztő méretű cenzúra okán hat év börtönre ítélték, majd egyre módosították. Óvadék ellenében járhat-kelhet, de az egyéves börtönbüntetést valószínűleg le kell ülnie. Addig is megsemmisítették útlevelét, így 2017 óta nem tud hazautazni családjához. Díját se tudta átvenni.

A zsűri Ezüst Medve díját a Never Rarely Sometimes Always című brit-amerikai abortuszdráma kapta. A Legjobb rendező pedig Sang-soo Hong lett a The Woman Who Ran című párbeszédekre épülő koreai alkotásért.

A díjazottak teljes listáját a Variety oldalán találjátok. Kollégáink is meglátogatták a Berlinale fesztivált: cikkeiket az alábbi gyűjtésben olvashatjátok!

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com