Hírek

Berlinale 2021: Két magyar rendező filmje is versenyzik az Arany Medvéért

A Természetes fény és a Rengeteg 2 is meghívást kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A 71 éves fesztivál történetében most először lesz két magyar alkotás világpremierje a versenyben. 

A Természetes fény egy második világháborúban szolgálatot teljesítő magyar alakulatról szól. A Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar-lett-francia-német koprodukcióban elkészült film alapját Závada Pál regénye adta. A forgatás 2019 őszén zajlott részben Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain.

Fligauf Bence Rengetegje szerepelt a 2004-es Berlinale Forum nevű szekciójában. Most, két évtizeddel később a versenyszekcióban kapott helyet a folytatás, ahol idén 15 filmet mutatnak be. A rendező Csak a szél című játékfilmje 2012-ben szerepelt ugyanebben a szekcióban.

 

A Berlinale versenyprogramjából általában véve az tűnik ki, hogy a filmkészítők megpróbálnak erőt meríteni az élet számos területét felforgató világjárvány révén kialakult helyzetből és igyekeznek mélyen személyes alkotásokat készíteni” — nyilatkozta Carlo Chatrian.

Hozzátette, hogy az utóbbi évekhez képest kevesebb filmet válogattak be a programba, amely azonban tartalmilag és formailag is “nagyon sűrű“.

A versenyfilmek fontos társadalmi, politikai kérdéseket dolgoznak fel, bemutatják “az új világot, amelyben élünk“. A tartalmi sokszínűségre pedig jellemző, hogy a mezőnyben a többi között mesefilm, sci-fi, történelmi film és regényadaptáció is szerepel” — fejtette ki a fesztivál művészeti igazgatója.

Az Arany Medvéről döntést hozó nemzetközi zsűrit az elmúlt években díjazott művészek közül válogatták ki, így a testületben helyet kapott Enyedi Ildikót is, aki 2017-ben vihette el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével.

enyedi ildiko testrol es lelekrol arany medve dij
Enyedi Ildikó és az Arany Medve-díj

A Természetes fényt rendező Nagy Dénes korábban az Együtt című rövidfilmjével nyert két díjat is a Magyar Filmszemlén, Lágy eső című rövidfilmjével pedig szerepelt a cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában. Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért a rendező elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

A Berlinale-t, ami a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában a koronavírus-járvány miatt idén két részre bontva rendezik meg. Elsőként, március 1-jétől 5-ig tartják meg online formátumban a Berlinale szakmai kísérőrendezvényeit, vagyis filmipari vásárát, koprodukciós vásárát és produkciós vásárát, illetve a feltörekvő tehetségek bemutatkozására szervezett fórumát.

Ezekben a napokban is dolgoznak a fesztivál egyes szekcióinak díjairól döntő zsűrik.

A díjakat az idei évben majd csak a fesztivál második, nyári szakaszában adják át. Ez a tervek szerint júniusban lesz, és a nagyközönségnek szervezett filmszínházi és kertmozis vetítések százaiból, sztárok felvonulásából, megnyitó ünnepségből és díjátadó gálákból áll majd, ha a járványhelyzet megengedi.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.