Hírek

Berlinale 2021: Online rendezik meg a filmfesztivált

Nagyon úgy néz ki, hogy az Oscar-gálával ellentétben a Berlinale szervezői nem merik megkockáztatni a fesztivál hagyományos lebonyolítását: az egyik legrangosabb filmszemlét online rendezik meg jövőre.

Noha jelenleg úgy tűnik, hogy látjuk a fényt a koronavírusos alagút végén, hosszú időbe telik majd, mire teljesen visszaáll az élet: ez pedig a filmes világra is ugyanúgy vonatkozik. A 2020-as premierek nagy része jövőre már tényleg moziba kerülhet, a számtalan leállított produkciós munkálatok pedig néhány kivétellel szinte mind folytatódnak. Továbbra is nagy kérdés maradt azonban, hogy a – főleg az év első felében tartott – nagy filmes eseményekkel mi lesz. Most egy fesztivállal előrébb jutottunk, ugyanis a nem hivatalos hírek szerint

jövőre virtuálisan zajlik majd a Berlinale.

Az egyik legjelentősebb filmes seregszemle szervezői az online térben tartják a 2021-es eseményt. Ráadásul a 71. alkalommal megrendezett fesztivál, számos társával egyetemben a megszokott időponttól eltérően később kezdődik meg. Eredetileg február 11. és 21. között zajlott volna a berlini fesztivál, ehhez képest a vélt új időpont március eleje lesz majd. A THR híre szerint a fesztiválhoz közeli emberek két hetes csúszásról beszélnek.

A tervek szerint a fesztivál hivatalos menetében kizárólag virtuálisan folynának az események: online vetítenék a versenyprogram filmjeit, és a program többi részét is hasonló keretek között szerveznék majd meg.

Ezt követően pedig, ha a járványügyi helyzet is engedi, a nyár folyamán amolyan mini-fesztivál szerűen premiereztetnék a legnagyobb alkotásokat Berlinben.

Így a legnagyobb filmes piac beindulhatna már márciusban, a filmek pedig ugyanúgy megkapnák a vörös szőnyeges debütálást pár hónappal később.

Érdekes egyébként, hogy az Oscar-gáláról pont mostanában döntöttek, csak éppen teljesen fordítva. Az arany szobrokat élőben vehetik majd át az Akadémia választottjai – már ha hajlandóak megjelenni az eseményen, hiszen számos várható jelölt jócskán a veszélyeztetett korhatár felett van már.

Az Oscar nem vált Zoomra: csak azért is megtartják személyes jelenléttel

Természetesen mi ilyen formájában is szeretnénk majd részt venni és tudósítani a Berlinaléról. Addig pedig olvassátok cikkeinket az idei fesztivál filmjeiről.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés