Hírek

Berlinale 2021: Nagy Dénes lett a legjobb rendező

Természetes fény

A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a legjobb rendezésért járó Ezüst-Medvével tüntette ki Nagy Dénest. A Természetes fény a Nemzeti Filmintézet támogatásával, magyar-lett-francia-német koprodukcióban készült.

Nagy Dénes az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinale történetében. Az ítészek mellett a nemzetközi sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő Természetes fényt, amelyet a Vertigo Média mielőbb szeretne hazánkban is bemutatni, amint kinyitnak a mozik.

Az idei évben a Természetes fény és a Rengeteg – Mindenhol látlak is meghívást kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. 

A 71 éves fesztivál történetében most először került sor két magyar alkotás világpremierjére is a verseny szekcióban.

Természetes fény egy második világháborúban szolgálatot teljesítő magyar alakulatról szól. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film alapját Závada Pál azonos című, zavarba ejtően szenvtelen nézőpontból megírt regénye adta. A forgatás 2019 őszén zajlott részben Magyarországon, részben Lettország Oroszországgal határos keleti tájain.

Utoljára négy évvel ezelőtt nyert itt magyar alkotás, akkor Enyedi Ildikó kapta a fődíjnak járó Arany-Medvét a Testről és lélekről rendezéséért. Külön öröm, hogy idén a zsűri tagja volt Enyedi Ildikó. Rajta kívül ott volt még több korábbi díjazott. A Természetes fényt a Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic által alkotta nemzetközi zsűri választotta ki a versenybe került tizenöt alkotás közül.

Nagy Dénes mellett a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét nyerte Kizlinger Lilla Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításáért.

Egy családi tragédia miatt apját hibáztató tinit alakító húszéves lánynak ez volt az első szerepe.

Nagy Dénes a Magyar Filmszemlén az Együtt című rövidfilmjével nyert két díjat is, Lágy eső című rövidfilmjével pedig részt vett a Cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában. Seb című dokumentumfilmje a 2015-ös Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválra kapott meghívást, Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért korábban a fiatal rendező elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját is.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com